Özelleştirilen Soma Termik Santrali borcunu ödemiyor: Milyonlarca liralık tahsilat tehlikede
2015'te özelleştirilen Soma Termik Santrali İşletmesi'nin TKİ’ye olan borcunu aylardır ödemediği ortaya çıktı. TKİ'nin kredi kullanmak zorunda kaldığını belirleyen Danıştay, "Tahsilat tehlikede" dedi.
DUVAR - 2023 yılına ait Sayıştay Denetim Raporu’nda, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile 2015 yılında özelleştirilen Soma Termik Santrali İşletmesi arasında, kömür satış fiyatları ile TKİ’nin santral işletmesinden alacakları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tahsilat yapılamadığı ortaya çıktı. Santralin TKİ’ye olan faizsiz toplam cari borcunun 3 milyar 273 milyon 560 bin TL olduğu belirtildi.
ANLAŞMA SAĞLANAMADI
21 Aralık 2014 tarihinde imzalanan ve yürürlük süresi 18 yıl olan sözleşmeyle, TKİ tarafından SEAŞ Termik Santraline sözleşmede öngörülen termin programına uygun olarak kömür verileceği belirlendi. Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) uygulaması neticesinde 2022 yılı termik santral kömür satış fiyatlarına yüzde 191,64 oranında artış uygulanarak belirlenen 2023 yılı satış fiyatları santrallere bildirilmiş, ancak Soma Termik Santral İşletmecisi Şirket 10 Ocak 2023 tarih ve 028 sayılı yazısı ile 2023 yılı kömür satış fiyatlarının hesaplanmasında sözleşme hükümlerine göre fiyat artışının tüm yılı kapsayacak şekilde yılda bir kez yapılması gerektiği ve Temmuz 2022 asgari ücret artışının dikkate alınmaması gerektiği gerekçesiyle bu durumu kabul etmedi.
19 NİSAN 2023'TEN BERİ ÖDEME YAPILMIYOR
Bu aşamadan sonra TKİ Hukuk Müşavirliği koordinatörlüğünde gerekli girişimlerde bulunularak üç kez arabuluculuk müzakere görüşmesi yapıldı ancak, şirket ile bir mutabakat sağlanamadı. Santral İşletmesi tarafından 19 Nisan 2023 tarihinden itibaren TKİ’ye kömür satış bedellerinin ödemesi yapılmıyor. Raporda, 31 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Santral İşletmesi’nin TKİ’ye faizsiz toplam cari borcu 3.273.560.901,02 TL olup Santral’e TKİ tarafından halen kömür teslimi yapılmaya devam edildiğinden Kurumun Santralden alacağı tutarın da artmaya devam ettiği belirtildi.
TKİ KREDİ KULLANMAK ZORUNDA KALDI
Termik Santral İşletmecisiyle yapılan görüşme ve müzakereler sonucunda kömür fiyatı ve biriken alacak tutarının ödenmesine ilişkin herhangi bir mutabakata varılamadığı kaydedilen raporda, "Söz konusu alacak, TKİ mali bünyesini önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyecek duruma gelmiştir. Kurum, faaliyetlerini sürdürebilmek için krediler kullanarak önemli tutarlarda finansman giderine katlanmak zorunda kaldığı gibi Termik Santral tarafından 2020 yılında verilen teminat mektubu tutarı 48.639.492 TL olduğundan biriken alacağın tahsilatı da tehlikeye girmektedir" denildi.
(ANKA HABER AJANSI)