Özen: Kurkut'u vuran polisin görevden alınmamasının sebebi nedir?

HDP milletvekili Zeynel Özen, üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülmesiyle ilgili soru önergesi verdi. Önergeyi İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlamasını talep eden Özen, "Polis memuru Y.Ş. silah kullanmasına gerek olmadığı halde kullanmış ve ölüme sebebiyet vermiştir. Buna rağmen görevine halen devam etmektedir. Görevden alınmamasının sebebi nedir?" dedi.

Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un, Diyarbakır'da 2017 yılındaki Newroz kutlamasında öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan polis memurunun göreve devam etmesi nedeniyle soru önergesi verdi.

Zeynel Özen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut'un, 2017 yılında Diyarbakır’da katıldığı Newroz kutlamasında polis kontrol noktasında vurulduğunu, ifadesi alınan iki polisten Y.Ş.’ye “olası kastla öldürmekten” müebbet hapis istemiyle dava açıldığını hatırlattı.

Kanuna göre polislerin "mevcut her imkanını kullanıp, imkanlar yetersiz kaldığında ikinci aşama olarak havaya ateş ederek karşı direnişi kırmaya çalışabileceğini" ve "silah kullanırken öldürmekten ziyade yaralı olarak yakalanmasına dikkat etmek zorunda" olduğunu belirten Özen, şöyle devam etti:

"Silah kullanma şartları; nefsi müdafaa durumunda başkasının ırzına veya canına yönelen ve başka şekilde önlenmesi imkânsız olan bir saldırıyı yok etmek için, muhafazasına memur olduğu mevkiye veya elindeki silaha yahut kendisine verilmiş veya teslim edilmiş polis merkezi ile şahıslara yapılacak saldırıları başka bir suretle önleme imkânı yoksa polis silah kullanır."

Adlı Tıp'tan aynı rapor: Kurkut seken mermiyle öldü

Sanık polisin görevine devam ettiğini aktaran Özen, Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:

  • "Emniyet Teşkilat Kanununun" yukarıdaki gerekçede belirtilen "Polisin Silah Kullanma Yetkisindeki" ilgili maddelere karşın ve olayla ilgili kayıtlarda; bir polis amirinin "Ateş etmeyin" uyarılarına ve başka bir polisin de "Adamı vurmaya gerek yok ki" şeklindeki bağırışlarına rağmen Kemal Kurkut neden açıkça hedef alınarak öldürülmüştür?
  • Olayla ilgili resmi raporlarda silahın vurma açısındaki hedefin yaşam fonksiyonlarını sonlandıran bir şekilde çok açık ve net öldürme kastı ile tetiğin çekildiği anlaşılmasına rağmen polis memuru neden herhangi bir ceza almamıştır?
  • Polis memuru Y.Ş. silah kullanmasına gerek olmadığı halde kullanmış ve ölüme sebebiyet vermiştir. Buna rağmen görevine halen devam etmektedir. Görevden alınmamasının sebebi nedir?

(HABER MERKEZİ)