'Özge'nin katili niye serbest?'

Bugün, 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Özge Kandemir'in bir yıl önce Kadıköy'de hafriyat kamyonun altında can vermesinin birinci yıldönümü. Adli Tıp Kurumu'nun tam kusurlu bulduğu kamyon şoförünün tutuksuz yargılanmasına tepkili olan aile, Kadıköy'de 'hafriyat terörü'ne karşı basın açıklaması yapacak.

Abone ol

DUVAR - 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Özge Kandemir'in İstanbul Kadıköy'de hafriyat kamyonun altında can vermesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Kandemir’in ölümüne sebep olan hafriyat kamyonunun şoförü Aydın Yanık, Adli Tıp Kurumu'nun raporlarında tam kusurlu bulundu ama mahkeme, tutuklama talebini reddetti. Kandemir'in teyzesi gazeteci Sultan Özer ise yeğeni hakkında "Özge, 'İlk maaşımla ölen teyzemin ve dedemin yemeğini vereceğim' diyordu. Ama bugün Özge'nin yemeğini vereceğiz” diyor.

'CUMHURBAŞKANI ADALET YARGIDA ARANIR DEMİŞTİ'

Özge, Deniz Gezmiş'in mezarını ziyaret ederken.

Kandemir'in ölümünün ardından bugüne dek birçok duruşma yapıldı. Ailenin avukatları şoför hakkında birkaç kez tutuklama talep etse de, mahkeme bu talebi reddetti. 21 Eylül'deki son duruşmada da yine karar çıkmadı. Kandemir'in teyzesi Özer, şoförün hâlâ serbest olmasına tepkili: "Geçtiğimiz 21 Eylül'de karar duruşması olur diye bekliyorduk ama yine bir şey çıkmadı. Bu bir yıllık süreçte adaleti yargıda aradık. Hani Cumhurbaşkanı, [CHP lideri] Kılıçdaroğlu'na Adalet Yürüyüşü için  'Adalet yargıda aranır, sokakta aranmaz' demişti... Biz adaleti yargıda aradık ama bir yılda hiçbir sonuç elde edemedik. Örneğin, Adli Tıp İhtisas üyelerinin bilirkişi raporunun şoförü yüzde 100 kusurlu bulmasına rağmen yeni bir bilirkişi raporu istediler."

'BELKİ DE YENİ CANLAR ALMAYA DEVAM EDECEK...'

"Özge'nin katili yasaklı bir bölgeye hafriyat kamyonuyla girdi ama tek bir gün bile cezaevinde kalmadı” diyen Özer şöyle devam ediyor: "Avukatlarımızın tutuklama talebi gerçekleştirilmedi ve bu kişi hâlâ o kamyonu kullanıyor. Belki de Özge'den başka yeni canları almaya devam edecek. Biz 1 yıldır acımızla kavruluyoruz. İçimiz yanıyor, annesinin ve bizim göz yaşımız bir an bile olsun dinmedi. En azından başka Özgeler olmasın diye hukukun işlemesi durumunda acımız bir nebze hafifleyebilirdi."

'ANNE SOĞUK TAŞLARDAN MEDET UMUYOR'

Teyzesi, Özge yaşasaydı bugün 24 yaşında başarılı bir mühendis olacağını söylüyor: "Özge bugün yaşasaydı Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4'ncü sınıf öğrencisi olacaktı. Çok başarılı bir öğrenciydi. Stajını tamamladığı yerde de beğenilmişti. İdeali Amerika'ya gidip orada endüstri mühendisliği konusunda daha üst düzeyde yüksek lisans yaparak başarılı bir mühendis olmaktı. Biz 2014'te Özge'nin dedesini, 2015'te de teyzesini kaybettik. İki yıl içerisinde hem babamı hem de ablamı kaybettim. Özge yaşarken şunu söylemişti: 'Ben işe girdiğimde ilk maaşımla dedem ve teyzemin yemeklerini vereceğim.' Ama biz bugün Özge'nin yemeğini vereceğiz. Annesi hastane nedir bilmezdi şu an hastanelerden çıkamıyor. Annesi şu an Özge'nin mezarındaki soğuk taşlardan medet umuyor.”

BASIN AÇIKLAMASI YAPACAKLAR

Kandemir ailesi kızlarının ölümünün birinci yıl dönümünde, saat 14.00'te Kadıköy'deki Moda Spor Kulübü önünde 'hafriyat terörü'ne karşı toplanma çağrısı da yapıyor: "Kadıköy'de basın açıklaması yapacağız. Sadece Kadıköy'de hafriyat kamyonları 25 kayba yol açtı. Yani Özge ne ilk, ne de son. Biz son olmasını, yaptırımların ağırlaştırılmasıyla yeni ölümlerin yaşanmamasını temenni ediyoruz. Ama maalesef hiçbir şey değişmedi."