Özgür Gündem ne yapacak?

Özgür Gündem gazetesinin “Örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasına karar verildi. Gazeteye kararı sorduk...

Abone ol

DUVAR  - Özgür Gündem Gazetesi İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından örgütün yayın organı gibi hareket ettiği gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasına karar verdi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, kapatılma kararının kendilerine bildirilmediğini söyleyerek karara tepki gösterdi.

'DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Gazetelerinin kapatılma kararını medyadan duyduklarını ve uzun süredir kendilerine baskı yapıldığını söyleyen Kaya şunları söyledi: “Gazetemize yönelik yoğun baskılardan dolayı Özgür Gündem'le Dayanışma Kampanyası başlattık. Bu baskılar özellikle OHAL ilan edilen 24 Temmuz'dan sonra artarak devam etti. Başlattığımız kampanya sayesinde geri adım atmak zorunda kaldılar. Tüm ülkede ilan edilen OHAL ile birlikte bunu fırsat olarak kullanmaya yöneldiler. Bunların yaşanılacağını tahmin edebiliyorduk. Biz duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Toplumun haber alma hakkının bedeli ne olursa olsun yolumuza devam edeceğiz. Gazeteciliği savunan, Türkiye'de demokrasiden yana olan herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Özgür Gündem'in kapatılma kararı demokratik güçlerin ve insanların kendini ifade etme hakkına bir saldırıdır. Biz de bu tutuma karşı bütün demokratik kitle ve gazeteci meslek örgütlerini, uluslararası basın yayın organlarını acil olarak dayanışmaya ve bu durum karşısında tutum almaya davet ediyoruz.”

Gazetenin öyle ya da böyle yayın hayatına devam edeceğini belirten Kaya, Özgür Gündem Gazetesi'nin yarın için baskıya geçeceğini ve özgür basın geleneğinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

DAYANIŞMA KAMPANYASI BAŞLAMIŞTI

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla 3 Mayıs Dünya Basın Günü'nde başlatılan, "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına birçok aydın, akademisyen ve siyasetçi katıldı. Nöbetçi genel yayın yönetmenliğini üstlenen Nurcan Baysal, Celal Başlangıç, Ahmet Abakay, Fehim Işık ve Eşber Yağmurdereli gibi isimler Çağlayan adliyesine ifade vermek için çağrılmıştı.

8 AYDA 95 DAVA AÇILDI

Özgür Gündem gazetesinin bir önceki ve yeni yazı işleri müdürleri ile eş genel yayın yönetmenleri hakkında bugüne kadar açılmış davaların sayısı 124. Gazete ile dayanışma amaçlı başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan isimlerden 46'sı hakkında ise 39 ayrı soruşturma açıldı. Eş yayın yönetmenleri İnan Kızılkaya ve Hüseyin Aykol'a 3 ayda 29 dava açıldı. 3 nöbetçi yayın yönetmeni tutuklandı. 46'sı hakkında 39 soruşturma başlatıldı. Soruşturmada ismi geçenler hakkında dava açılıp açılmayacağı beklenirken, 20 Haziran günü Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu hakkında tutuklama kararı verilmişti.