Özgür Gündem'le dayanışmaya onlarca yıl ceza

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan kampanyaya katılan isimlerin yargılandığı dava başladı. Yargılanan isimler arasında Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Hasan Cemal gibi isimler bulunuyor. Dava gün boyu devam edecek.

Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılanların yargılanmasına bugün yapıldı. Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma için ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ yapan 22 kişi hakkındaki davada iddia makamı onlarca yıl hapis cezası istedi.

Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ile eski genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile yazarı Mehmet Ali Çelebi’nin de aralarında bulunduğu 22 kişi hakim karşısına çıkıyor.  Kampanyaya katılan isimler arasından Derya Okatan, Ayşe Batumlu, Nadire Mater, Dicle Anter, Cengiz Baysoy, Tuğrul Eryılmaz, Çilem Küçükkeleş, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Jülide Kural, İlham Bakır, Kumru Başer, Hasan Cemal, Murat Uyurkulak, Said Sefa, Faruk Balıkçı ve Can Dündar bulunuyor.

Hasan Cemal'e hapis cezası!

NECMİYE ALPAY'A CEZA İSTEMİ

Dilci ve yazar Necmiye Alpay'ın Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Savcı, Alpay’ın TMK'nın 7/2, ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddelerinden cezalandırılmasını istedi. Avukatlar ek süre istedi. Davaya 9 Mart’ta devam edilecek.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Alpay’ın avukatı Özcan Kılıç  “Dayanışma amacıyla hukuken sorumluluğu yok. Genel Yayın Yönetmeni olup olmadığını sormaya gerek yok ancak mahkemeyi etkileyecekse beklenebilir. Bir günlük genel yayın yönetmenliğinin hukuki arkaplanı yok. Bu örgüt propagandası olarak yargılanamaz” dedi.

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Evrensel'de yer alan habere göre, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ilk olarak, Disk Basın-İş yöneticisi gazeteci Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Hüseyin Aykol, Mehmet Ali Çelebi'nin yargılandığı dava görüldü. "Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile yargılanan Düzkan, duruşmada hazır bulundu. Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın dosyasını ayıran mahkeme heyeti, iddia makamından esas hakkındaki mütalaasını istedi. Duruşma 9 Mayıs'a ertelendi.

ÇİLEM KÜÇÜKKELEŞ'E CEZA

22. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilen "Nöbetçi genel yayın yönetmenliği" davalarında ilk duruşma HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş'in yargılandığı davaydı. Küçükkeleş mahkemede hazır bulundu. Küçükkeleş'in "suçu övmek"ten beraatine karar veren mahkeme, "terör örgütü propagandası"ndan 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis cezasına, "terör yayını" yaymaktan 6 bin TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

NADİRE MATER VE TUĞRUL ERYILMAZ’IN DURUŞMALARI ERTELENDİ

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olan Nadire Mater, yargılandığı davanın duruşmasına katılmadı. Mater'in avukatı Meriç Eyüpoğlu mahkeme heyetine, ifade özgürlüğüne ilişkin ihlallerin yer aldığı rapor ve kitabları sundu. Esasa ilişkin mütalaa veren iddia makamı, Mater'in "terör örgütü propagandası" yaptığı ve atılı suçların işlenmesi iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. Mater'in avukatları, esasa ilişkin savunma yapmak için süre istedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 7 Mart saat 10.40'a erteledi.

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın yargılandı davanın duruşması da Levent Döndü'nün ifade işleminin tamamlanması için 20 Nisan, saat 10.10'a erteledi.

NECMİYE ALPAY’A 10,5 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Gazetenin 5 haziran 2016 tarihli Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Dilci Necmiye Alpay da yargılananlar arasındaydı. Alpay'ın avukatı, esasa gerek olmadığını belirterek, genel yayın yönetmenliği görevinin tamamen dayanışma amacıyla yapıldığını ve hukuken sorumluluğu olmadığını söyledi. Savcı esasa ilişkin mütalaasında, “örgüt propagandası yapmak” ve "örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama" suçlamasıyla 10,5 yıla kadar hapis istedi. Alpay'ın avukatları esas hakkında savunma vermek için süre talebinde bulundu. Mahkeme, sonraki duruşmayı 9 Mart saat 9.30'a ertelendi.

YILDIRIM TÜRKER’E 7.5 YIL HAPİS İSTENDİ

Yıldırım Türker, 7 Mayıs 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesinin sayısında "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılandığı duruşmaya katılmadı. Mütalaasını veren savcı, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Türker hakkında 7,5 yıla kadar ceza talep etti. Türker'in avukatı Emel Ataktürk Sevimli ise, esas hakkında savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme, Türker'in avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlaması için duruşmayı 7 Mart saat 11.30'a erteledi.

HASAN CEMAL DE HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Özgür Gündem gazetesinin 15 Haziran 2016 tarihli sayısında nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı için "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davaya ilişkin mütalaa veren savcı, Cemal'in cezalandırılmasını talep etti. Cemal'in avukatları esasa ilişkin savunma yapmak için süre istedi. Mahkeme sonraki duruşmayı 7 Mart saat 14.20'ye erteledi. Hasan Cemal ayrıca, T24’te yayınlanan Fehman Hüseyin röportajı ile ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Cemal’e bu  davada hapis cezası verildi.

Hasan Cemal'e hapis cezası!

JÜLİDE KURAL VE MURAT UYURKULAK’IN DURUŞMALARI DA ERTELENDİ

8 Haziran 2016 tarihli sayıda nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Jülide Kural'ın yargılandığı davaya ilişkin mütalaasını veren savcı, Kural'ın "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti. Esasa ilişkin savunma yapmak için süre isteyen avukatların taleplerini kabul eden mahkeme sonraki duruşmayı 7 Mart saat 14.50'ye erteledi. Nöbetçi genel yayın yönetmenlerinden Murat Uyurkulak'ın katılmadığı duruşmada mütalaa veren savcı, Uyurkulak'ın "örgüt propagansı yapmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Uyurkulak'ın avukatı savunma için mahkemeden süre istedi. Duruşma 7 Mart saat 15.30'a ertelendi.

BAYSOY VE CANPOLAT’A CEZA

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazeteci Cengiz Baysoy’un yargılandığı davada mahkeme, avukatı yanında olmaksızın hapis ve para cezası verdi. Baysoy için 6 bin TL para cezası verildi. Aynı davada Baysoy'un yayın yönetmenliği yaptığı gün çıkan yazısı dolayısıyla yargılanan İmam Canpolat ise 1 yıl 3 ay hapse çarptırıldı.