Özgür Özel'den 'SGK borcu' tepkisi: Belediyelerimize darbe girişimi var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla CHP'li belediyelere 'mali darbe girişimi'nde bulunulduğunu söyleyen Özel, SGK borçlarını değerlendirdi.

Abone ol

BURSA - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa ziyaretinde partisinin il binasında basın açıklamasında bulundu. Özel, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belediyelerin borçlarının hepsini birden tahsilatının istenmesine ilişkin, "Şimdi Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhuriyet Halk Partili belediyelere 'mali darbe' girişiminde bulunuluyor. Darbe, milletin seçtiğinin millete hizmet etmesine engel olup onu bertaraf etmeye çalışmaktır. Bunu tankla yaparsan silahlı darbe, yargı kararıyla yaparsan adli darbe olur, şimdi maliye eliyle yapıyorsun" dedi.

'SEÇİMDEN SONRA HİÇBİR ANKETTE İKİNCİ PARTİ OLMADIK'

Özel'in açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Prof. Dr. İlhan Uzgel, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP'li ilçe belediye başkanları, CHP Bursa milletvekilleri, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da katıldı.

Bursa'nın eşinin memleketi olduğunu ve kendi evinde gibi hissettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Özel, belediye seçimlerindeki başarıdan dolayı tüm örgütü kutladı. Bursa'da CHP'nin yüzde 20'lerde oy alırken son seçimde yüzde 50'lerde oy aldığını hatırlatan Özel, "Her iki kişiden birinin oyunu alarak geldiler. Milli irade, milli irade diyenler milletin iradesini bu seçimde gördüler" dedi.

Anketlerdeki verileri paylaşan Özel, "Bundan sonra yapılacak ilk seçimlerde de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini iktidar yaparak çıkacağız. Dün temmuz ayının anketleri açıklandı. Seçimden sonra hiçbir ankette ikinci parti olmadık. Geçen aya göre partimiz oyunu yarım puan arttırdı. AK Parti yarım puan oy kaybetti. Partimiz yüzde 35.4 ile yine birinci parti. Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 31 kusurla ikinci parti. Yerel seçimlerdeki 1.8'lik farkı her ay istikrarlı bir şekilde artırarak şu anda 4 puana çıkarmış durumdayız" diye konuştu.

'ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM REFERANDUM NİTELİĞİNDE OLACAK'

Üreticilerin sıkıntılarını, esnafın sorunlarının nasıl çözüleceğini konuşarak ilerlemeye devam edeceklerini söyleyen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en çok övündüğü konunun paradan altı sıfır atmak olduğunu belirtti. Özel, CHP iktidarının 10'ncu yılında bir sıfır atılacağını belirterek, "Ama maaşlardan değil sadece fiyatlardan. Yani bugünkü maaşı alacaksınız ama mazotun 4 lira, dana kıymanın 55 lira olduğunu göreceksiniz. Bu alım gücünün 10 kat artması demek" diye konuştu.

"Önümüzdeki seçim referandum niteliğinde olacak" diyen Özel, iktidara geldiklerinde maaştan değil etiketlerden sıfır atacaklarını söyledi.

'BURSA BELEDİYESİ'NİN SGK BORCU 4,5 MİLYAR LİRA'

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belediyelerin borcunun ödenmesinin talep edilmesine ilişkin konuşan Özel, "Belediyelerin borcu hep çok olacak. Çünkü Cumhuriyeti Halk Partili belediyeler icraat yapmasın, iş yapmasın diye çok haksızlığa uğruyorlar. Bursa gibi bir belediyeyi yıllarca yönettiler. Başkana 'borç ne kadar' diye sordum. 900 milyon dolar. Yani 30 milyar TL borcu var. Sayıştay’ın 2022 raporuna göre belediyelerin SGK'ye borcu 14.6 lira lira. Bakan dün '90 milyar lira üstünde borç var' diyor. Sadece Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde bize kalan borç 30 milyar. Bursa Belediyesi'nin sadece SGK borcu 4,5 milyar lira" dedi.

Türkiye’nin en borçlu belediyelerinin AK Parti'den CHP'ye geçen belediyeler olduğunu söyleyen Özel, "Denizli, Balıkesir, Bursa... Resmen bize enkaz devrettiler. Elimizi kolumuzu bağlamaya çalışan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Başaramayacaklar" dedi.

Ekrem İmamoğlu'num 13 bin oy farkla kazandığı seçimin iptal ettirilmesinin yargı yoluyla darbe girişimi olduğunu söyleyen Özel, "Şimdi Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhuriyet Halk Partili belediyelere mali darbe girişiminde bulunuluyor. Darbe, milletin seçtiğinin millete hizmet etmesine engel olup onu bertaraf etmeye çalışmaktır. Bunu tankla yaparsan silahlı darbe, yargı kararıyla yaparsan adli darbe olur, şimdi maliye eliyle yapıyorsun. Sevilenin milletine hizmet etmesini engellemiş oluyorsun" diye konuştu.

'DEVLET İLE MİLLETİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN'

Hizmetlerin engellenmesine rağmen hizmetlere devam edeceklerini söyleyen Özel, "Sana inat bütün Cumhuriyet Halk Partili üyeleri harekete geçiririz. Türkiye’nin en büyük dayanışmasını örgütleriz. Vatandaşımızı mağdur bırakmayız. Millet yerelde verdiği yetkiyi genelde de verecek. Bugün tahsil edilmeyen SGK alacaklarının hepsini birden tahsilatı koymak, devlet eliyle milletin seçtiklerini meydan okumaktır. Devlet ile millet yarışmasın. Zaman zaman devletle millet karşı karşıya geldi. Bunu bir daha yapmayın. Devletle millet karşı karşıya geldiği zaman her zaman millet kazanır" dedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i eleştirerek, "Seçim bitti, verilerin sözler rafa kalktı. CHP'li belediyelerin yolsuzluk, hırsızlık girdabına vatandaşlarımız tekrar sürüklendi. Dans düzenlemesini belediyecilik zannediyorlar. İdeolojik bağnazlık bunların paçalarından akıyor. CHP Genel Başkanı'na şunu söylemek isterim. Dürüst siyaset sözlerin arkasında durmayı gerektirir. Tutmadığınız sözlerin mahcubiyetini daha büyük vaatlerde bulunarak gizleyemezsiniz. Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarına söyleyin. Bedava yapacağız diyerek söz verip 3 ayda 3-4 kez zam yaptıkları hizmetlerin fiyatlarını düşürsünler. Emeklilere faydanız olsun istiyorsanız belediyeleriniz SGK'ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'a yanıt veren Özel ise, "Şimdi Sayın Erdoğan, hangi AK Partili belediye SGK'ya borcunu ödemiş, bir söylesin. Ellerinden aldığımız bütün belediyeler, en az 5 yıl boyunca hiç borç ödememişler. SGK'ya yatırılacak parayla, zamanında AK Partili belediye hizmet yapacak. Sonra onun kendisine kullandığı parayı, bugün biz ödeyeceğiz AK Partililer için. Millet zaten bu zihniyetten yıldığı için 412 belediyeyi bize verdi. Böyle bir çifte standart olur mu?" demişti.

 'BORÇ BİLDİRİMLERİNİ GÖNDERDİK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, 31 Mart yerel seçimlerinden önce belediyelerin borçlarını ödemesi için bir çağrı yaptıklarını hatırlatarak, "Bunu sözde bırakmadık, SGK aracılığıyla tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik. Bazı belediyeler bu çağrılarımızı dikkate alıp borçlarını ödeme iradesi gösterdi. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bunca uyarıya rağmen hala harekete geçmemiş olan belediyelerin sayısı da ne yazık ki oldukça fazla" diye konuşmuştu.