Öztrak: TÜİK fiyatları topladığı adresleri versin, millet de istifade etsin

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarını eleştiren CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "TÜİK'e çağrıda bulunuyoruz, bu fiyatları nereden topluyorsunuz, şunların adreslerini verin. Sadece siz değil, milletimiz de bu ucuz fiyatlardan istifade etsin" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sürerken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, açıklama yaptı.

AK Parti'nin iktidara gelindiğinde "Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla (3Y) mücadele edeceğiz" vaadinde bulunduğunu hatırlatan Faik Öztrak, 17 yılın sonunda "Mücadele edeceğiz" denilen her alanda Türkiye'nin geriye gittiğini söyledi.

'SARAY, WASHİNGTON VE MOSKOVA ARASINDAN PİNPON TOPUNA DÖNMÜŞ DURUMDA'

"AK Parti iş başındadır ancak Anayasa'yla, devleti devlet yapan adaletle ve hukukun üstünlüğüyle, halkımızın iradesiyle, muhalefetle, ülkemizin sanayicisiyle, iş adamıyla, esnafıyla kavgalıdır. AK Parti iş başındadır ancak bugün kendi yol arkadaşlarıyla bile kavgalıdır" diyen Öztrak, Türkiye'nin her alanda sıkıştığını savundu.

Bu sıkışıklığın özellikle ekonomi ve dış politikada dikkati çektiğini belirten Öztrak, "Saray, Washington ve Moskova arasında pinpon topuna dönmüş durumda. Mehmetçiklerimiz ülkemizin şan ve şerefini korumak için canını dişine takmış sahada mücadele ediyor, şehit oluyor" diye konuştu.

'BU KADAR HAKARETİ NASIL SİNDİREBİLİYORLAR?'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığını mektuba değinen Faik Öztrak, şunları söyledi:

"ABD Temsilciler Meclisinin hiçbir şekilde kabul edilemeyecek yasa tasarılarından sonra ABD'ye gitme konusunda Erdoğan, 'Soru işareti var, daha karar vermedim' diyor ama ABD Başkanı çıkıyor, 'Erdoğan Beyaz Saray'a gelmek istiyor' diyor. Trump'ın açıklamalarından gördüğümüz şu, Beyaz Saray'a gitmek isteyen Erdoğan. Merak ediyoruz, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı'nın bu kağıt parçasıyla, Beyaz Saray'a koşa koşa gitmek istemesinin arkasındaki neden nedir? Kendileri bunu milletimize derhal açıklamak zorundadır. Bu kadar hakaret taşa yapılsa taş ortasından çatlar ama Anayasa'ya göre Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumakla yükümlü olan ve cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden Erdoğan, her nasılsa bu kadar hakareti sindirebilmektedir."

'KAMU BANKALARI BU YÜKÜ DAHA FAZLA TAŞIYAMAZ'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon rakamlarını da eleştiren Öztrak, "Sokaktaki enflasyon ile TÜİK'in enflasyonu arasında ciddi bir fark var. Damadın arkadaşının başında olduğu TÜİK'e çağrıda bulunuyoruz, bu fiyatları nereden topluyorsunuz, şunların adreslerini verin. Sadece siz değil, milletimiz de bu ucuz fiyatlardan istifade etsin" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2020 için net 140 milyar lira borçlanma yetkisi istediğini dile getiren Öztrak, 2019 için TBMM'den alınan toplam borçlanma yetkisinin 90 milyar lira olmasına rağmen bunun aşılarak yılın ilk 9 ayında 115 milyar liraya ulaşıldığını ifade etti.

İktidarın, kamu bankaları aracılığıyla döviz piyasalarına müdahale ederek günü kurtarmaya çalıştığını ileri süren Öztrak, "Kamu bankaları üzerinden kredi dağıtarak ya da döviz piyasalarına müdahale edilerek bu ekonominin sorunları çözülmez. Çözülmediği gibi bu yükü de bu kamu bankaları daha fazla taşımaz" dedi.

TÜİK'e göre enflasyon yüzde 8,55

'KAMUDA DOLARİZASYONA SON VERİLSİN'

Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme sürecine dönmesi gerektiğini vurgulayan Öztark, "Merkez Bankası bağımsızlığı yeniden sağlanmalıdır. Merkez Bankası üzerindeki saray gölgesi kaldırılmalıdır. Biz, bu konuda çok kısa dönemde bir yasa teklifini TBMM gündemine taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Kamuda "dolarizasyona" derhal son verilmesini isteyen Öztrak, eğer bu konuda iktidar bir adım atmazsa CHP'nin bir yasa teklifini çok kısa sürede TBMM'ye sunacağını dile getirdi.

'DÖRT AYAKLI BİR STRATEJİ ÖNERİYORUZ'

Üretmek, kazanmak ve hakça paylaşmak için Türkiye'ye dört ayaklı bir strateji önerdiklerini anlatan Öztrak, bunların "hukuk devletini, katılımcı demokrasiyi yeniden ayağa kaldırmak", "Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü yükseltmek", "büyümenin kapsayıcılığını artırmak", "hem ekonomi hem de çevre politikalarında sürdürülebilirlik konusunda taviz vermemek" olduğunu söyledi.

Öztrak, "Genel Başkanımızın talimatlarıyla her an seçim olacakmış gibi sahadayız. Milletimizin dertlerine derman olacak politikaları üretiyoruz. Ülkemizi bölgesinde ve tüm dünyada yıldız yapacak projelerimizi hazırlıyoruz. Milletimiz umutsuzluğa kapılmasın. Her sorunun çaresi olduğunu biliyoruz" dedi.

'BAKANLIK BİZİ ELEŞTİREN BİR RAPOR HAZIRLAYABİLMİŞ, PES DOĞRUSU'

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 'CHP'nin Kılıçdaroğlu'nun saldırıya uğradığı olayla ilgili hazırladığı Çubuk Raporu'ndaki iddialarının asılsız olduğu, bununla ilgili düzeltme yapılmazsa hukuku sürecin başlatılacağı' kaydedildi. Buna cevabınız ne olacak?" sorusuna Öztrak, "Gerçekten ilginç. Genel Başkanımıza yumruk atan başta olmak üzere, Çubuk'ta yaşanan olayı daha hâlâ aydınlığa kavuşturamayan İçişleri Bakanlığı, bizim belgelere dayanan raporlarımızı eleştiren bir raporu hazırlayabilmiş. Pes doğrusu" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu'na yumruk atan kişinin AK Parti'den atılıp atılmadığını bilmediklerini ifade eden Öztrak, "Ellerinden geleni artlarına koymasınlar ama önce Çubuk'ta yaşananları tam bir aydınlığa kavuştursunlar" şeklinde konuştu.

'ATANMIŞLARIN SEÇİLMİŞLERE BU ŞEKİLDE KONUŞMA HAKKI YOK'

"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik eleştirilerinin" hatırlatılması üzerine Öztrak, "Süleyman Soylu atama bir bakan, memur olarak seçilmiş birine, hem de İstanbul'da bugüne kadar alınan en yüksek oyu alarak seçilmiş birine kalkıp bu hakaretleri edecek kadar kendini kaybetmiş vaziyettedir. Soylu, kendini bilecek. Atanmışların seçilmişlere bu şekilde konuşma hakkı yoktur" karşılığını verdi.

Öztrak, "Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 'kavga edenin partiden ayrılması lazım' değerlendirmesi oldu. Bununla ilgili değerlendirmeniz nedir?" sorusunu yanıtlarken "Son seçimlerde sandıkta yaşanan gelişmeler, bu kurultayın CHP'yi iktidara taşıyacak kurultay olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla kendi içimizde kavga, bizim son isteyeceğimiz şeydir. Sayın Genel Başkanımız da bunu ifade etmiş." şeklinde konuştu.

Soylu'dan İmamoğlu'na: Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum, bedelini millet ödetecek

'ÖNERİDE İMRALI'NIN DURUMUNU ETKİLEYECEK BİR ŞEY YOK'

"CHP'nin hazırladığı yargı reformu paketinde 'İmralı Cezaevi'nin statüsünün değiştirilmesine, TCK'nin 301'inci maddesinin ve kayyum düzenlemesinin kaldırılmasına' yönelik maddelerin olduğu iddia edildi. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?" sorusuna Öztrak, şu cevabı verdi:

"Bunun İmralı'nın açılması ya da kapatılmasıyla hiçbir ilgisi yok ama iktidar İmralı'yı kapatmak isteyip bunu da gerekçe göstermek istiyorsa bunu bilemeyiz. Bu önerinin İmralı'nın kapatılması ya da açılmasıyla ilgili İmralı'nın durumunu etkileyecek bir şeyi yok. Cumhurbaşkanına hakaretin suç olmaktan çıkması... ABD Başkanı Trump'un gönderdiği mektupta hakaret suç olmaktan çıkmadı mı? Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanıdır, dolayısıyla Cumhurbaşkanına hakaretle bir partinin genel başkanına hakaret arasında siyaseten hiçbir farkın olmaması lazım." (ANKARA/AA)