Öztürk Türkdoğan: Bunun adı gözaltı değil kaçırmadır

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, 9 insan hakları savunucusunun gözaltına alınıp mevzuata aykırı olarak ailelerine haber verilmemesine tepki gösterdi. Türkdoğan "Bunun adı kaçırmadır” dedi.

Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları savunucu 9 kişinin Büyükada’da toplu olarak gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Gözaltının saatler sonra ortaya çıkması da büyük tepki topladı. 'Kısıtlama' kararına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bunun adı gözaltı değil kaçırmadır” dedi.

Gözaltına alınanların biri hariç tamamını tanıdığını, hepsinin insan hakları savunucusu olduğunu söyleyen Türkdoğan "Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Konseyi’nin bildirge ve belgeleri doğrultusunda insan hakları savunucularının güvenliğiyle ilgili bir toplantıydı. İnsan Hakları Derneği’nden de bir arkadaşımız gidecekti ama yoğunluktan katılamadı. Şu an o gözaltıların içinde bir İHD üyesi de yer alabilirdi” diye konuştu.

9 insan hakları savunucusu gözaltına alındı

'GÖZALTINA ALDIĞINIZDA HABER VERMEK ZORUNDASINIZ' 

İnsan hakları savunucularının çalışma yürütürken güvenliklerinin nasıl sağlanacağı, başlarına bir şey geldiğinde ne yapacakları, hangi mekanizmaları harekete geçirecekleri gibi konuların ele alınacağı bir toplantı öncesi yapılan gözaltı şaşkınlık yarattı. “Hepimiz büyük şaşkınlık içindeyiz” diyen Türkdoğan, gözaltı işleminin de hukuken çok tartışmalı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu gözaltı hiçbir şekilde kimseye haber verilmemiş. Böyle bir şey olamaz. Mevzuat çok açık. İnsanlar gözaltına alındığında bunu haber vermek zorundasınız. Sabaha doğru otelden gözaltı yapılmış. Toplantıya gidenlerin yakınları ulaşamayınca aramaya başlıyorlar. Anladığımız kadarıyla otel de bilgi verilmemesi konusunda uyarılmış. Ama devam eden arayışın sonunda “Onları polis aldı” bilgisine ulaşılabiliyor. 12 saatten fazla bir süre bundan haberimiz olmadı. Biz bu gözaltıları ancak 20.00-20.30 civarında öğrenebildik. Bu korkunç bir şey. Bu bir nevi kaçırma.”

Dosyada kısıtlılık olduğu için gözaltı gerekçesi hakkında henüz bilgi edinilemedi.

'İnsan hakları savunucularına gözaltı Türkiye'yi geri götürür'

Af Örgütü'nden Türkiye'ye kınama

İnsan hakları savunucuları 'şikayet üzerine' gözaltına alınmış