Padişah emriyle Ayasofya'yı kurtaran İtalyan kardeşler

Ayasofya tarihi boyunca birçok değişikliğe uğradı. Sultan Abdülmecid döneminde Fossati kardeşler yapının içinde ve dışında kapsamlı değişiklikler yaptı. Figürlü mozaikleri gün ışığına çıkarıp bunları litografi albümü olarak belgelemeleri, sonraki restorasyonlar için yol gösterici oldu.

DUVAR - Ayasofya tarihi boyunca birçok değişikliğe uğradı. Sultan Abdülmecid döneminde Fossati kardeşler yapının içinde ve dışında kapsamlı değişiklikler yaptı. Figürlü mozaikleri gün ışığına çıkarıp bunları litografi albümü olarak belgelemeleri, sonraki restorasyonlar için yol gösterici oldu. Fossati albümü 1852’de Londra’da basıldığında Ayasofya’nın gizlenen mozaikleri, Avrupa’da dikkat çekti. (Görsel: 19.yüzyılın ortasında Fossati albümünde Ayasofya ve çevresi, Library of Congress arşivi.)

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten altın ve gümüş uyarısı: Çarşı pazar karışır Sıcaklardan bunalanlar için Antalya’nın muhteşem yaylaları Gündem kademeli emeklilik: Önce 2000 sonra 2008... Sürücüler dikkat: 22 Temmuz güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları La Liga'nın en çok kazananları: Birinci şaşırttı, Arda listede yok TCMB anketi açıklandı: Beş ay sonra dolar/TL ne kadar olacak?