Pakistan'da karşılıklı geri adım: Polisler, İmran Han'ın evinden çekildi

Pakistan eski başbakanı Han'ın mahkemeye katılacağını açıklaması ve mahkemenin polis operasyonunu askıya alma kararı sonrası Han'ı gözaltına almaya giden polisler evinin çevresinden çekildi.

Abone ol

DUVAR - Pakistan'daki Lahor Yüksek Mahkemesi, hakkında iki ayrı tutuklama kararı bulunan eski başbakan İmran Han'ın gözaltına alınması için başlatılan polis operasyonunun askıya alınmasına karar verdi. 

AA'nın Pakistan basınından aktardığına göre, İmran Han'ı gözaltına almak için Lahor kentindeki evinin önüne gelen polis ile Han'ın destekçileri arasında başlayan çatışmalar dünden (14 Mart) bu yana devam ederken, Lahor Yüksek Mahkemesi Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) Başkan Yardımcısı Çaudri Favad Hüseyin’in yaptığı itirazı değerlendirdi. Mahkeme, İmran Han'ın gözaltına alınması için polisin başlattığı operasyonun 16 Mart saat 10.00’a kadar askıya alınmasına hükmetti.

İMRAN HAN: MAHKEMEYE ÇIKACAĞIMA DAİR KEFALET SENEDİ VEREBİLİRİM

Öte yandan, yargılandığı davanın duruşmalarına katılmadığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı verilen eski Başbakan İmran Han da destekçileri ve polis arasında başlayan çatışmalar sürerken bir video mesaj paylaşarak cumartesi günü (18 Mart) mahkemeye çıkacağına dair kefalet senedi vermeye hazır olduğunu söyledi. 

Mahkemenin verdiği polis operasyonunu askıya alma kararı ve Han'ın açıklaması sonrası polis Han'ın evinin çevresinden çekildi. Dün başlayan olaylarda 54 polis yaralanırken, 15 gösterici gözaltına alındı.

Ne olmuştu?

Başbakanlığı döneminde yabancı devlet yetkililerinden alınan hediyelerin satıldığı iddiasıyla ilgili davada duruşmalara katılmayan İmran Han hakkında 28 Şubat'ta tutuklama kararı verilmişti. Polis, 5 Mart'ta Han'ı gözaltına almaya gitmiş ancak evinde olmadığını açıklamıştı.

Han, hakkında verilen karara karşı üst mahkemeye başvurmuş ve mahkeme 13 Mart'a kadar tutuklama kararını askıya almıştı. 13 Mart'ta görülen duruşmalarda, Han hakkında yargılandığı iki davada iki ayrı tutuklama kararı verilmiş, karar sonrası, bir ekip İmran Han'ın bulunduğu Lahor kentine gitmek üzere başkent İslamabad'dan hareket etmişti.

18 Ağustos 2018'de Pakistan Başbakanı olarak göreve başlayan İmran Han'ın hükümeti parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 'hayır' oyuyla düşürülmüştü. Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti. (DIŞ HABERLER)