Pamukova'da gaz zehirlenmesi: 12 kişi hastaneye kaldırıldı

Sakarya'nın Pamukova ilçesindeki sulama kanallarına atılan sanayi tipi tüplerden sızan gazdan 12 kişi zehirlendi. Pamukova Devlet Hastanesi'ne giriş çıkışlar tedbir amaçlı kapatıldı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, "Bu kimyasal dolu tüplerin hurdacılara satılması en başından yanlış bir davranış. Tüpler kullanılamaz hale geldiyse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilip, kendilerine teslim edilmesi gerekirdi" dedi. Olayla ilgili iki kişi gözaltına alındı.

Abone ol

SAKARYA - Sakarya'nın Pamukova ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nden geçen sulama kanalına atılan sanayi tipi tüplerden sızan gaz 12 kişinin zehirlenmesine yol açtı.

Derenin geçtiği güzergahtaki evlerde yaşayan 10 kişi, kusma ve bulantı şikayetleri üzerine Pamukova İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İhbarın ardından olay yerine gelen 2 polis memuru da gazdan etkilenerek hastaneye başvurdu. İlk müdahaleleri yapılan 7 kişi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi, diğer 5 kişinin de tahliller için aynı hastaneye gönderildiği öğrenildi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Tüplerin sulama kanallarına atılmasına ilişkin ise A.Y. ve M.Y. hakkında gözaltı kararı verildi. Gazdan etkilendikleri için hastanede bulunan iki şüpheli, tedavilerinin ardından emniyete götürülecek.

Bu arada Kiremitlik mevkisindeki kanalda, balık ve kurbağa ölümleri gerçekleşmesi üzerine bölgeye giden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, inceleme yapmak üzere sudan numune aldı.

 AFAD ekiplerinin güvenlik kordonuna aldığı noktalardaki 3 tüpün, özel bir firma tarafından taşınarak imha edileceği öğrenildi. 

Öte yandan temizlik yapılması için geçici süreyle kapatılan Pamukova İlçe Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı.

Sulama kanalına atılan tüpün fotoğraflarda renk ve şekil olarak Asetilen tüpüne benzediğini söyleyen Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, “Herhangi bir sanayi tüpü de olabilir. Benzettiğim gibi Asetilen tüpü ise açığa çıkan gaz boğucudur. İçerisinde zehirleyici bir gaz da olabilirdi. Klor gazı olsaydı öldürücü bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Bu kimyasal dolu tüplerin hurdacılara satılması en başından yanlış bir davranış. Tüpler kullanılamaz hale geldiyse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilip, kendilerine teslim edilmesi gerekirdi. Tüpler, müdürlükçe bertaraf tesislerine götürülür, yönetmelik gereği gerekli işlemler yapılırdı. Hurdacı, yaşanacak tehlikeleri bilmediği için tamamen yanlış bir şekilde tüpü alıp parçalıyor. Tüpü, kesmeye, gazını almaya çalışıyor” diye konuştu. (DUVAR)