Panama Belgeleri davasında 28 sanığa 'para aklama' suçundan beraat

Uluslararası basına 2016 yılında 'Panama Belgeleri' olarak yansıyan ifşaatla bağlantılı olarak Panama'da 'para aklama' iddiasıyla yargılanan 28 sanık hakkındaki suçlamalar düşürüldü.

Abone ol

DUVAR - Panama'da bir mahkeme, 2016 yılında basına 'Panama Belgeleri' (Panama Papers) olarak yansıyan gizli belgelerle bağlantılı olarak nisan ayından bu yana devam eden davada kararını açıkladı. 'Para aklama' ile suçlanan 28 sanık beraat ettirildi. 

Farklı ülkelerden gazetecilerin bir yılı aşkın süre üzerinde çalışarak topladığı ve sayıları 11 milyonu aşan gizli belgelerde aralarında bazı ülke liderlerinin yakın çevresiyle de ilişkili hesapların detayları ortaya çıkarılmış, Panama'da faaliyet gösteren Mossack Fonseca hukuk şirketine ait dokümanlar, şirketin müşterilerinin vergi kaçırmasına, yaptırımları bertaraf etmesine ve kara para aklamasına yardımcı olduğunu göstermişti. Belgelerde hem emekli olmuş, hem de görevde olan toplam 12 ülke liderinin adı geçiyordu.

'KANITLAR CEZAİ SORUMLULUĞA KARAR VERMEK İÇİN YETERSİZ'

BBC'nin haberine göre, Panama'da görülen davada beraatına karar verilen isimlerin arasında Mossack Fonseca'nın kurucu ortaklarından avukat Jurgen Mossack ve artık hayatta olmayan şirket kurucusu Ramon Fonseca da bulunuyor. Mahkeme Hakimi Baloisa Marquinez, kararında, mahkemenin incelediği kanıtların, sanıkların cezai sorumluluğuna karar vermek için 'yetersiz' olduğu sonucuna varıldığını bildirdi. 

Yargılama sırasında, savcılık makamı hem Mossack hem de mayıs ayında hastanede hayatını kaybeden Fonseca için en fazla 12'şer yıl hapis cezası talep etmişti. Her iki sanık da kendilerinin, firmalarının ya da çalışanlarının 'yasa dışı eylemde bulunmadığını' savunmuştu. Panama City'de görülen dava, 85 saat sürdü, 27 tanık dinlendi ve kanıt niteliği taşıyan 50 parça belge değerlendirildi. Kanıtları ve beyanları değerlendiren hakim, Mossack Fonseca'nın sunucularından elde edilen kanıtların kanunlarda belirtilen esaslara uygun olarak toplanmadığına karar vererek sanıklar hakkındaki tüm suçlamaları düşürdü.

'ELE GEÇİRİLEN BELGELER, 40 YIL BOYUNCA YÜRÜTÜLEN İŞLEMLERİ KAPSIYOR'

2016'da basına sızdırılan belgelerde ismi geçenler arasında o dönemde de İngiltere Dışişleri Bakanı olan David Cameron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Arjantinli futbolcu Lionel Messi de bulunuyordu. Araştırmayı yürüten Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Direktörü Gerard Ryle, ele geçirilen belgelerin Mossack Fonseca'nın son 40 yıl boyunca yürüttüğü günlük işlemleri kapsadığını belirtmişti.

BBC Türkçe'nin o dönemde aktardığına göre, Mossack Fonseca belgelerinde, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi ve Mısır'ın eski lideri Hüsnü Mübarek'in aileleriyle yakın çevrelerine ait gizli hesapların bilgileri bulunuyordu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yakın kişilerin de belgelerde ismi geçiyordu. Belgelerin Rusya'yla bağlantılı bölümünde ise milyarlarca dolarlık bir kara para aklama operasyonunun ortaya çıkarıldığı ifade ediliyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)