Pandemi koşullarında Altın Portakal: Gösterimler açık havada yapılacak

Bu yıl 57'ncisi gerçekleştirilecek Altın Portakal Film Festivali, 3-10 Ekim tarihlerinde yapılacak. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ile pandemi koşullarında düzenlenecek olan 57. Altın Portakal Film Festivali'ni konuştuk.

Abone ol

DUVAR - 57'nci Altın Portakal Film Festivali, bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 3-10 Ekim tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, korona virüsü önlemleri kapsamında festivalde bu yıl açık hava gösterimlerine ağırlık verileceğini ve festival konukları ile izleyicilerin güvenliğinin sağlanması için geniş önlemler alınacağını belirtti.

"Bu yıl oldukça farklı bir festival ile izleyicilerimizin karşısına çıkacağız" diyen Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ile pandemi koşullarında düzenlenecek olan 57. Altın Portakal Film Festivali'nde alınacak önlemleri, izleyicileri bekleyen yenilikleri ve festivalde ulusal yarışmalara getirilen "Türkiye'de ilk gösterim koşulu"nu konuştuk.

'FİLM GÖSTERİMLERİ ÖNLEMLER ALINARAK AÇIK HAVA SİNEMALARINDA YAPILACAK'

57. Altın Portakal Film Festivali, pandemi koşullarında hangi önlemler alınarak yapılacak?

1 Mart 2020’de sona eren Berlin Film Festivali’nden sonra dünyanın farklı ülkelerinde yapılması planlanan bütün film festivalleri salgın nedeniyle ya iptal edildi ya da ertelendi. Biz Ocak ayında Antalya’da yaptığımız ilk festival toplantısında bu yılın tarihlerini 3 – 10 Ekim olarak açıklamıştık. Mart ayından itibaren Festivalimizi salgın ortamında nasıl düzenleyeceğimiz konusunda yeni stratejiler geliştirdik. Altın Portakal Film Festivali’nin diğer festivallere göre en büyük avantajı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait festival mekanlarının olması. Ayrıca iklim koşulları da açık hava gösterimlerinin yapılabilmesini mümkün kılıyor. Bu yıl oldukça farklı bir festival ile izleyicilerimizin karşısına çıkacağız. Film gösterimleri, salgına karşı gerekli önlemler eksiksiz alınarak açık hava sinemalarında yapılacak. Jüriler de yarışma filmlerini Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Aspendos ve Perge salonlarında izleyecek.

Cansel Çevikol Tuncer, Muhittin Böcek, Ahmet Boyacıoğlu

Salgın koşullarında yapılacak olan 57. Altın Portakal Film Festivali'nin daha önce düzenlenen gelenekselleşmiş Altın Portakal Film Festivalleri'nden ne farklı olacak? Bizi ne gibi yenilikler bekliyor?

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin en önemli bölümü daima Ulusal Yarışmalar olmuştur. Birkaç yıl önce Ulusal Yarışmalar'ın kaldırılmış olması büyük bir hataydı. 2019 yılında düzenlenen 56. Festival, ‘Öze Dönüş’ temasıyla Ulusal Yarışmaları yeniden başlattı. Bu yıl da Festivalin en önemli ve ilgi çeken bölümleri uzun metraj, belgesel ve kısa film dallarındaki Ulusal Yarışmalar olacak. Uluslararası Yarışma da yapılacak.

Ülkemizden film projelerine katkı sağlamak ve bu projeleri uluslararası düzeyde tanıtmak amacını taşıyan Antalya Film Forum ve geçen yıl başlattığımız Sinema, Medya, Radyo, Televizyon, İletişim ve Görsel Sanatlar eğitimi alan öğrencilere yönelik Altın Portakal Sinema Okulu da devam edecek.

Zor bir dönemden geçiyoruz, ancak Festivali herkesin ilgisini çekecek bir program ile en iyi şekilde düzenlemek amacındayız. Burada en büyük desteği Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek’ten alıyoruz. Kendisi tam bir sinema aşığı, ortaokul yıllarında 16 mm’lik bir gösterici ile filmler gösterip ailesine katkı sağlayacak kadar da sinemanın içinde bulunmuş bir kişi. Bu yıl açık hava sinemalarında, daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş yepyeni filmlerle Antalyalılara gerçek bir nostalji yaşatmak düşüncesindeyiz.

'İLK GÖSTERİM KOŞULU İLE YENİ FİLMLERİN İZLEYİCİ İLE BULUŞMASINI AMAÇLIYORUZ'

Bu yıl ulusal yarışmalara Türkiye'de ilk gösterim koşulu getirildi. Bunu biraz açıklayabilir misiniz?

Ülkemizde her yıl iki yüz civarında uzun metraj film çekiliyor, kısa film sayısı daha da fazla. Son on iki ayda düzenlenen festivallere baktığınızda, özellikle yarışmalarda yer alan bazı filmlerin festival festival gezdiğini görürsünüz. Sonuçta birbirine benzeyen yarışmalar ortaya çıkıyor ve bazı filmler de hiç gösterim şansı bulamıyor. ‘Türkiye’de ilk gösterim koşulu’ ile yeni filmlerin izleyici ile buluşmasını amaçlıyoruz. Aslında ulusal yarışma düzenleyen her festival bu yolu izlese sinema sektörüne daha çok katkı sağlanmış, ülkemizde üretilen filmlerin daha fazla tanıtımı yapılmış olur.

Bu yılın başından beri "Yarışmalara katılacak yeterli sayıda film var mı?" sorusuyla karşılaşıyoruz. Birçok kişi Türkiye’de film üretiminin durduğunu sanıyor. Türkiye’de ilk gösterim koşuluna karşın bu yıl Festival’e 47 uzun metraj, 46 belgesel ve 206 kısa film başvurdu. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin en önemli işlevinin ülkemizde üretilen filmlerin tanıtılması olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle en yeni filmlere Festivalimizde yer vermek istiyoruz.

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali

Festival, dijital ortamlar için herhangi ek bir proje tasarladı mı? İnternet olanaklarından yararlanılacak mı?

Salgın nedeniyle Antalya Film Forum ve Altın Portakal Sinema Okulu’nu çevrimiçi olarak gerçekleştireceğiz. Sinema Okulu’nun dersleri de internet aracılığıyla öğrencilere ulaşacak. Açılış ve ödül törenlerini, basın toplantılarını, geçen yıl başlattığımız öğlen sohbetlerini ve özel söyleşileri de tüm Türkiye’ye yaymak için çalışmalarımız sürüyor.

Festivaldeki yan etkinliklerden de söz edelim biraz. Festivalde gerçekleştirmeyi planladığınız yeni ek etkinlikler de mevcut mu, ne gibi etkinlikler yer alacak?

Salgın ile birlikte yaşadığımız bu dönemde birinci hedefimiz Festivali gerçekleştirmek. Yeni yan etkinlikler düşünmüyoruz, ancak Antalyalılar yine de her türlü sürprize hazır olsunlar.