Pandemi tiyatro dünyasına çöktü: Kadıköy Theatron kapandı
Kadıköy Theatron, perdelerini kapattı. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kadıköy Theatron’un korona virüsü salgını sürecimde kapanan 'bir diğer tiyatro' olduğu vurgulandı.
DUVAR - İstanbul’un Kadıköy ilçesinde faaliyet gösteren Kadıköy Theatron, korona virüsü salgını sürecinde yaşadığı gelir kaybı nedeniyle perdelerini kapattı.
Kadıköy Theatron, Twitter hesabından yayınladığı açıklamasında, “Oyunlarımızı bir şekilde oynamaya devam etmek ümidiyle… Esen kalın” ifadelerine yer verdi. Açıklamada, Kadıköy Theatron'un korona virüsü salgını sürecinde kapanan 'bir diğer tiyatro' olduğu vurgulandı.
Salgın sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biri olan sinema ve tiyatro sektöründe salonlar uzun bir süredir kapalıydı. Birçok oyuncu ve yönetmen Kadıköy Theatron'un kapanmasına sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.
'KADIKÖY, SAHNELERİNİ KAYBEDEMEZ'
Dramaturg, oyuncu, yönetmen ve KOMA Sahne'nin kurucusu Ilgın Sönmez, sosyal medya hesabından Kadıköy Theatron'un kapanmasına tepki göstererek, "Theatron oyuncuları çıkmaza girdi ve devam edemeyeceklerini açıkladılar. Yorgun ve madden ‘fazla’ borçlular. Alternatif tiyatro sahnesine dönüştürdükleri mekandan çıktılar. Başka sahnelerde oynayacaklar. Tamam. Mekana ne olacak? Kadıköy, sahnelerini kaybedemez" ifadelerini kullandı.
Sönmez açıklamalarına, "Theatron’un acısı içime oturdu. Aslına bakarsanız haftalardır hissediyorum bu ağırlığı. Sonra neredeyse çocukluk arkadaşım olan ünlü bir oyuncunun tiyatro sahipleriyle ilgili ısrarcı+provokatif imalarına rastladım. Tahsil, deneyim insanı bir sanatın uzmanı yapamıyor, yazık" diyerek devam etti.
'ÖZEL TİYATROLARIN HEPSİ 'TİCARETHANE' OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR'
Yönetmen ve Moda Sahnesi'nin kurucularından Kemal Aydoğan da Twitter hesabından bir açıklama yaparak, "Göz göre göre geldi bu kapanma haberi. 13 aydır bunu zikrediyoruz yüksek sesle. Özel tiyatroların ayakta kalabilmek için desteğe ihtiyacı var diyoruz devlete, belediyelere. İkisi de “olması gerekene” dair kılını kıpırdatmadı. İkisi de bu sonuçtan sorumlu. Ve tabi ki bizler de... Biz özel tiyatrocuların sorumluluğunu da unutmayalım. Bizler de müzakere masalarında bu işin çözüleceğini sandık. 13 aydır devletle sonuç alınamayan toplantılara fazla bel bağladık. Hiçbir belediyeyi deşifre etmedik. Belediye binasını işgal etmedik. Usluluğumuz göz doldurdu.
Özel tiyatroların kamu varlığı olarak görülmediğini vurgulayan Aydoğan, "Tiyatroları, özel tiyatroları bizim dükkanımız sanıyorlar. Tiyatroyu dükkan sanıyorlar. Bu sanma da tabi ki tiyatrocuların da payı var. Ancak böyle bir tehlikeyi görmek ve onu sanatın, kamusal sanatın alanına çekmek “kamu yönetiminin” temel işi. Ödenekli tiyatrolar dışında kalan özel tiyatrolara “kamu varlığı” muamelesi yapılmıyor. Özel tiyatroların hepsini “ticarethane” olarak değerlendiriyor. Bu bakışın yıkılması gerekir" dedi.
'KÜÇÜCÜK TİYATROYU YAŞATAMAYAN KOCA DEVLET'
Yazar Gaye Boralıoğlu, Kadıköy Theatron, perdelerini kapatmasına ilişkin, "Çok yazık... küçücük tiyatroyu yaşatamayan "koca" devlet! Hiç olmazsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi destek olamaz mıydı?" dedi.
'TİYATROLARIN KAPANMASI POLİTİKTİR'
Oyuncu Bülent Emrah Parlak, tiyatroların kapanmasının politik olduğunu vurgulayarak, "Politik Tiyatro konusu açıldığında paslı, eski, köhnemiş “art” muamelesi yapıp sarsıcı her eleştiriyi “parmağım gözüne” yapıyor diye kalitesizleştirmeye çalışanlar bu günleri anlatırken o parmağın GERÇEKTEN iki gözü de oyduğunu unutmasınlar. Tiyatroların kapanması POLİTİKTİR" ifadelerini kullandı.
Oyun kurucu ve oyuncu Ayşe Lebriz Berkem, "Kapanmasına izin vermeyecektik. Çok üzgünüm..." dedi.
'NEFES ALACAK YER BIRAKMADILAR'
Oyuncu Evrim Doğan da Twitter hesabından, "Ne destek var ne güvence... Nefes alacak yer bırakmadılar. Boğdular yapayalnız bıraktılar. Çok üzgünüm. Gitti gözümüzün bir çiçeği daha..." paylaşımını yaptı.