Papa Francesco kendisini Rusya yanlısı olmakla suçlayanlara 'dışkı seviciler' dedi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, kendisini Ukrayna'daki savaş konusunda yeterince sert bir tutum almamakla eleştirenleri 'koprofili (dışkı sevicilik)' ile suçladı.

Abone ol

DUVAR - Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Ukrayna işgalini kınadığı mesajlarında Rusya'nın ya da Vladimir Putin'in adını anmaktan kaçınması nedeniyle kendisini Rusya yanlısı olmakla suçlayan gazetecileri dezenformasyon yapmak ve "koprofili" (dışkı sevicilik) ile suçladı.

Bu suçlama, Papa'nın memleketi Arjantin'den bir gazeteciye bu konuda yazdığı bir mektupta ortaya çıktı. Arjantinli gazeteci Gustavo Sylvestre, Papa'nın mektubunu sitesinde yayımladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre 7 Nisan tarihli mektupta Papa, Arjantin'de yürütülen "dezenformasyon kampanyası" konusunda endişelerini dile getirdi.

"Medyanın yoğun saldırılarından" yakınan Papa şunları söylüyor: "Gazetecilerin düşmeye meyilli olduğu bazı günahlar var: Dezenformasyon, iftira, karalama ve koprofili."

"Bana, bazı yazarların bu makaleler için ödeme aldığı söylendi. Yazık! İletişim gibi böylesine asil bir meslek böyle kirletiliyor."

Arjantinli gazeteci Gustavo Sylvestre bu yazışmanın, yerel basında Papa'nın Putin ya da Rusya ile yakın gösterilmeye çalışılması yönündeki "operasyonlar" bağlamında gerçekleştiğini belirtti.

Papa Francesco daha önce de gazetecilerin dezenformasyon yapmasını "koprofili" diye nitelemişti. 2016'da Belçikalı Katolik yayın organı Tertio'ya verdiği söyleşide, karalama, yanlış bilgi verme, sürekli skandal yaratma isteğinin "koprofili hastalığına yenik düşmek" olduğunu söylemişti.

PUTİN YA DA RUSYA DEMEDİ

Papa Francesco, Ukrayna işgalinin başından beri savaşı "katliam", "vahşet", "korkunç bir zulüm" gibi ifadelerle kınayarak defalarca "silahlar sussun" çağrısı yaptı. Son olarak nisan başında Malta gezisinde sarf ettiği "Çağdışı milliyetçi çıkarlara kapılarak çatışmaları kışkırtan bazı hükümdarlar" ifadesi de Rusya lideri Vladimir Putin'e yönelik bir eleştiri olarak yorumlandı. Ancak Papa'nın ağzından bu bağlamda "Putin", "Moskova" ya da "Rusya" sözcükleri duyulmadı. Bu tercih, aralarında bazı basın kuruluşlarının da yer aldığı bir kesimden tepki çekti. (HABER MERKEZİ)