'Paralel' operasyonunda '5 saniyede silinen' mesaj!

Gülen cemaatine yönelik İzmir merkezli soruşturmalarda sanıkların 'casusluk filmlerini aratmayan' haberleşme yöntemleri kullandığı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - İzmir'de, İstihbarat, Terör ve Organize Suçlarla Mücadele şubeleri, Gülen cemaatiyle ilişkili kişi ve kurumlara son 1,5 yılda 20 ayrı operasyon yaptı, operasyonlarda aralarında eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu yaklaşık 200 kişi tutuklandı.

Operasyonlarla ilgili iddialar arasında 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' olarak adlandırılan örgüt üyelerinin yasadışı dinleme faaliyeti içinde olduğu ve gizli haberleşme yöntemleri kullandığı öne sürüldü.

Buna göre sunucuları yurt dışında olan sistemlerle yapılan görüşmelerde, yazışmaların sadece iki kişi arasında şifreli onaylarla yapıldığı, okunan mesajın 5 saniye içerisinde kendiliğinden silindiği, ekran görüntüsü alındığında karşı tarafa uyarı gittiği ve cep telefonunda hiçbir kayıt bırakılmadığı belirtildi.

17- 25 ARALIKTAN BU YANA 20 OPERASYON

17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında Gülen cemaatine yönelik operasyonların en aktif ve dikkat çeken illerinden birisi de İzmir oldu. 'Askeri casusluk davası' olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı, pek çok olayda yasadışı dinlemelerde bulunulduğu gerekçesiyle polis, adliye görevlileri ve işadamlarının da aralarında yer aldığı zanlılara yönelik 20 ayrı operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonrasında, aralarında İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, merkez valisi Ahmet Pek ile çok sayıda üst düzey emniyet görevlisinin bulunduğu yaklaşık 200 kişi tutuklandı.

'SÜREKLİ YENİ YÖNTEMLER'

Polis raporlarına göre sanıklara yönelik takipler sırasında şu bulgulara ulaşıldı:

İlk olarak mesajlaşma ağlarından WhatsApp üzerinden yazışmalar yapıldığı belirlendi. Gruplar halinde yapılan ve çeşitli kademelerdeki görevlilerden, yürütülen soruşturmalara dair bilgilerin geldiği bu haberleşmeler 'güvenli olmaması' ve 'cep telefonlarında kayıtlarının teknik incelemeyle bulunması' gerekçeleriyle terk edildi. Ardından server'ları yurt dışında bulunan 'Kakao Talk' uygulamasıyla haberleşmeler sağlandı. Bunun da açığa çıkmasıyla, 'By Look', 'Cover Me' uygulamalarına geçildi, son olarak ise 'Eagle Talk' uygulaması geliştirildi.

MESAJLAR 5 SANİYE İÇİNDE SİLİNİYOR

İstihbarat birimlerinin takibiyle yapılan araştırmalarda, ayrıca sanıkların, toplu görüşmelerden bireysel görüşmelere geçtikleri, deşifre edilen bu haberleşme sistemlerinde, yazışmaların sadece iki kişi arasında karşılıklı şifreli onaylarla yapıldığı (PGP), okunan mesajın 5 saniye içerisinde otomatikman silindiği belirtildi. Ayrıca taraflardan birisinin ekran görüntüsü alması durumunda ise karşı tarafa uyarı gittiği belirlendi. Operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin cep telefonunda bu sistemler olmasına rağmen, teknik incelemelere rağmen hiçbir kayıt bulunamadı. Sistemin otomatikman cep telefonlarında hiçbir iz bırakmadan kendisini sildiği öne sürüldü. (DHA)