Parayla vatandaşlık dağıtılmış, bazen para bile alınmamış

TBMM Dışişleri Komisyonunda gündeme gelen "kolay vatandaşlık" uygulamasına ilişkin rakamlar Türkiye'nin nasıl bir mafya cennetine dönüştüğünü gösterdi.

Abone ol

DUVAR- Yabancılara belirli koşullarda vatandaşlık hakkı tanıyan yasanın uygulanmasında adeta bir borsa oluştuğu, bürokratlardan siyasetçilere geniş bir usulsüzlük ağı kurulduğu ortaya çıktı. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, parayla vatandaşlık uygulamasında organize suç örgütü üyelerine bile vatandaşlık verildiğini, üstelik bunların bir kısmının ödeme dahi yapmadığını aktardı. Babacan "Göçmen dosyasındaki veriler: Kolay vatandaşlık garabeti" başlıklı yazısında şu bilgilere yer verdi: 

"Bu kez tartışılan konu, yatırım karşılığı verilen vatandaşlık ki, sahip olmak çok kolay. Muhalefetin güvenlik ve risk analizi yapılmadan sadece Türkiye’ye para girsin diye verildiğini iddia ettiği kolay vatandaşlık geçtiğimiz günlerde TBMM Dışişleri Komisyonunda da gündem oldu. Eleştirilere yanıt veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, ‘yatırım modelli vatandaşlığı’ anlatırken tuhaf gerçekler de ortaya çıktı. Verilen bilgiye göre, vatandaşlık yasasının istisna maddelerinde düzenlenen bu hükme göre, 12 Ocak 2017 tarihinden itibaren 1 milyon dolar yatırım yapan ya da gayrimenkul alan kişinin vatandaşlığa geçişi sağlanıyordu.

VATANDAŞLIK SAHTEKARLIĞI

Açıklamalar gösterdi ki 1 Haziran 2022’de yapılan bir düzenlemeyle bu rakam gayrimenkul için 400 bin dolar, işyeri için de 500 bin dolar olarak revize edilmiş. Genel müdürün anlattıklarına göre, geçmişte sadece 250 bin dolarlık yatırım veya gayrimenkul alınması da vatandaşlık hakkını doğurmuş. İşin ilginci bu paraların bile ödenmediği, sahte ekspertiz raporlarıyla bazı emlakçılarla anlaşanların daha az ödeme yapıp yüksek göstererek bu hakkı aldığı yazılıp-çizilmişti…

İŞ TAKİPÇİSİ SİYASİLER

Tabii, ilgili bakanlıkların istediği belgeleri düzenlemek ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından güvenlikle ilgili herhangi bir sakıncanın olmadığına dair belge düzenleme zorunlulukları var. İşte bu noktada, iş takipçilerinin, rüşvetin devreye girdiği ve bazı kişilerin gerekli şartları sağlamadığı halde avantajlı hale getirildiği anlatılıyor kulislerde. Güneydoğu kökenli bazı AKP’li siyasetçilerin bu işin içinde olduğu da konuşulanlar arasında.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİ

Komisyon toplantısında bazı organize suç örgütü mensuplarına Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin eleştiriler de gündeme geliyor. Genel Müdür Taşyapan, geçmişte bu kişilere vatandaşlık verildiğini kabul ediyor. Taşyapan’ın, ‘Sayın Bakanımız da tweetlerinde açıkladı. Tabii, bunların içerisinde vatandaş olanlar da var, olmayanlar da var ama Türkiye’ye bir şekilde gelmişler…’ sözleri dikkat çekici. ‘Bizden önce olmuş’ demeye getiriyor…

İRANLILAR İLK SIRADA

Genel müdür komisyonda rakam paylaşmıyor ve herkes yeni verileri merak ediyor. Daha önceki verilere göre, bu vatandaşlık programının başladığı Ocak 2017 ile Haziran 2021 arasında toplam 122 farklı ülkeden 17 bin 968 yabancı gerçek kişi, 48 farklı şehirden taşınmaz edinerek vatandaşlık almaya hak kazanmıştı. Bu kişilerin İran, Afganistan, Irak, Yemen, Çin, Filistin, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Pakistan vatandaşı olduğu açıklanmıştı. Şimdi bu rakamların katlandığı iddiası var.

SURİYELİLER ARTTI

Yatırım karşılığı dışında verilen vatandaşlıklar da sürekli tartışma konusu. 2023 yılında 250 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiği bakanlık tarafından açıklanmıştı. Sadece oturma izniyle kalanların rakamının geçen yıl 1,5 milyonu aştığı biliniyor. Bunlara geçici statüdeki göçmenleri de koyarsanız, resmi rakamları aşıyor. İddialar, enflasyon rakamları gibi açıklanan göçmen sayısının da gerçeği yansıtmadığı yönünde. Bu konu, Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında ekonomiden sonra ikinci sırada olmaya devam edecek gibi…"

(HABER MERKEZİ)