Paris 2024'ten 'Son Akşam Yemeği' özrü

Paris 2024 olimpiyat organizatörleri, cuma akşamı yapılan açılış törenindeki 'Son Akşam Yemeği' canlandırmasının tepki çekmesi sonrası, herhangi bir dini gruba saygısızlık niyeti olmadığını kaydetti.

Abone ol

DUVAR -  Fransa'nın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde, drag queen performansıyla, Leonardo Da Vinci'nin İsa peygamberi konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasvir edilmesinin eleştirilere sebep olmasının ardından Paris 2024 olimpiyat organizatörlerinden konuya ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Eğer insanlar herhangi bir şekilde incinmişse gerçekten özür dileriz" denildi.

İsa peygamberin çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son yemeği betimleyen 'Son Akşam Yemeği' tablosunun bir parodisinin yapıldığı etkinlikte, drag queenler, bir trans model ve Antik Yunan şarap tanrısı Dionysus'u canlandıran çıplak bir şarkıcı vardı. Ancak bu canlandırma, özellikle Katolik Kilisesi'nin tepkisine sebep oldu. 

'AÇILIŞ TÖRENİ HOŞGÖRÜYÜ KUTLAMAYA ÇALIŞIYORDU'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Paris 2024 Sözcüsü Anne Descamps, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Şurası açık ki burada hiçbir zaman herhangi dini  bir gruba saygısızlık gösterme niyeti yoktu. (Açılış töreni) hoşgörüyü kutlamaya çalıştı" dedi. Bu hedefe ulaşıldığına inandıklarını anlatan Paris 2024 Sözcüsü, "Eğer insanlar herhangi bir şekilde incinmişse gerçekten özür dileriz" ifadelerini kullandı.

KATOLİK KİLİSESİ'NDEN TEPKİ

Söz konusu performans sosyal medyada da bazı tepkilere yol açarken, Fransa Katolik Kilisesi'ne ait X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından, Olimpiyat Oyunları açılış törenine ilişkin Fransız piskoposların görüşü yayımlanmıştı. Törende Hristiyanlıkla alay eden sahnelerin yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bu tören maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu, bu durumu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz" denilmişti.

AA'nın aktardığına göre, açıklamada ayrıca bu durum karşısında Hristiyanlarla dayanışma ifade eden diğer dinlerin mensuplarına teşekkür edilmişti. "Bu sabah düşüncelerimiz, bazı sahnelerin aşırılığı ve provokasyonu nedeniyle incinen tüm kıtalardaki Hristiyanlarla beraber" ifadelerine yer verilen açıklamada, Olimpiyat Oyunları'nın bazı sanatçıların ideolojik önyargılarının ötesinde bir durum olduğunun farkına varılması istenmişti.

Açıklamada, sporun, sporcuların ve izleyicilerin kalbine derinden işleyen bir faaliyet olduğu vurgulanırken, dini inançlara saygı çerçevesinde, sporda ve Olimpiyat Oyunları sırasında paylaşılan tüm değerlere herkesin ihtiyacı olduğu ifade edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)