Paris Belediyesi'ne 'Çok fazla kadın yönetici var' cezası: 90 bin euroluk ceza tepki çekti

Fransa'nın başkenti Paris'te belediyeye, cinsiyet eşitliği yasalarını kadınlar lehine ihlal ettiği gerekçesiyle 90 bin euro para cezası kesildi. Paris'in ilk kadın belediye başkanı olan Anne Hidalgo, "Ceza aldığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Belediye yönetimi bir anda çok feminist olmuş" dedi.

Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris, cinsiyet eşitliği konusunda tepki çeken bir cezaya sahne oldu. Paris Belediyesi'ne, üst düzey kadrolarında cinsiyet eşitliği yasalarını ihlal ederek 'çok fazla sayıda kadına yer verildiği' gerekçesiyle 90 bin euro para cezası kesildi. Kentin ilk kadın belediye başkanı olan Anne Hidalgo, kinayeli bir konuşma yaparak, 'tehlikeli' diye nitelediği cezayı 'sevinçle karşıladığını' söyledi. 

Fransa'da 2013'te kadınlara karşı ayrımcılığı engellemek için kabul edilen bir yasa, idari görevlerde bulunan kişilerin yüzde 60'ından fazlasının tek bir cinsiyetten olmamasını öngörüyor. Hidalgo, 2018 yılında idari görevlere 11 kadın ve beş erkek atayarak kadınlara yüzde 69 oranında yer verdiklerini, bu nedenle de yasayı ihlal ettikleri için ceza aldıklarını açıkladı.

'CEZA TUTANAĞINI KADIN ÇALIŞANLARLA BERABER BİZZAT ALACAĞIM'

Paris'in ilk kadın belediye başkanı, belediye meclisi toplantısında yaptığı konuşmada ceza haberini ironik bir memnuniyetle karşıladığını söyledi. Kararı 'absürd' diye niteleyen Sosyalist Partili başkan, "Ceza aldığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Belediye yönetimi bir anda çok feminist olmuş" dedi. Hidalgo, ceza tutanağını bizzat kendisinin, kadın başkan yardımcısı ve kendisi için çalışan diğer kadınlarla birlikte alacağını söyledi.

'ABSÜRD, TEHLİKELİ, SORUMSUZ'

Hidalgo, "Bu cezanın absürd, sorumsuz ve tehlikeli olduğu, adil olmadığı açık" ifadelerini kullandı. Fransa'da cinsiyet eşitliği açısından hâlâ geride kalan birçok yer olduğunu, kadınların büyük bir hızla terfi alması gerektiğini söyleyen Hidalgo, "Ever bir gün eşitliği sağlamak için tempoyu hızlandırmalıyız ve erkeklere kıyasla daha fazla kadının atanmasını sağlamalıyız" dedi.

'CEZADAN ELDE EDİLEN GELİR KADINLAR İÇİN KULLANILACAK' SAVUNMASI

Cezayı kesen Kamu Hizmetleri Bakanlığı'nın başındaki Amélie de Montchalin ise "2018 yılı için kesilen bu cezadan elde edilen gelirin, kadınların kamu hizmetinde görev almasına yönelik adımları teşvik edilmesi için kullanılmasını istiyorum" dedi. Montchalin, bu tür adımları ele almak için Hidalgo'yı bakanlığına davet etti.

Cezanın dayandırıldığı yasa 2013 yılında, kadınlara karşı ayrımcılığı engellemek için kabul edilmişti. Amaç, kamu hizmetlerinde daha fazla kadının üst pozisyonlara getirilmesinin önünü açmaktı. (DIŞ HABERLER)