Parlamento onayladı: Güney Koreliler 2023'te 1 ya da 2 yaş gençleşecekler

Güney Kore'de üç ayrı yaş hesaplama sisteminden uluslararası standart sisteme geçiş kabul edildi. Haziran ayında yürürlüğe girecek yasa ile herkes 1 ya da 2 yaş gençleşecek.

Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de Ulusal Meclis, ülkedeki farklı yaş hesaplama sistemlerine son vererek yaşın doğum tarihine göre verildiği uluslararası sistemin kullanılmasını kapsayan yasa tasarısını kabul etti. Değişikliğin 2023'ün haziran ayında yürürlüğe gireceği belirtildi.

Sputnik'in aktardığına göre Güney Kore'de halihazırda üç ayrı yaş hesaplama sistemi kullanıyor: Kore yaş sistemine göre İnsan (anne karnındaki 9 aylık gelişmesi dikkate alınarak) doğumda 1 yaşında kabul ediliyor ve her yılbaşında bir yaş daha büyüyüor. Buna göre Aralık 2022'de doğan bir bebek 1 Ocak 2023'te 2 yaşında oluyor. 

Yılbaşı doğum günü sistemine göre insan doğduğunda 0 yaşında sayılıyor ve yılbaşında yaşına bir yıl ekleniyor. Buna göre Aralık 2022'de doğan bebek, 1 Ocak 2023'te 1 yaşında oluyor.

Uluslararası doğum günü sistemine göre her yıl doğduğunuz tarihte bir yaş daha yaşlanıyorsunuz. Aralık 2020'de doğan herkes şu anda 1 yaşında (veya teknik olarak 16 aylık) olur.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bu yılın başındaki seçim kampanyasında, 'gereksiz sosyal-ekonomik maliyet ve kargaşa yarattığını' söyleyerek, ülkenin yaş sayma sistemlerini birleştirme sözü vermişti. Yoon, değişikliğin parlamentodan geçmesinin ardından, "Ülkemizin tüm yurttaşları hazirandan itibaren 1 ya da 2 yaş gençleşecek" dedi.

Kuzey Kore ise küresel standardı 1980'lerde kabul etmişti. (HABER MERKEZİ)