Partili cumhurbaşkanı 15 yıl görevde kalabilir
AK Parti ve MHP anayasa değişikliğini Meclis'e sundu. Ancak önerinin 12’nci maddesi Cumhurbaşkanı'nın görev süresini tartışmaya açtı. Hukukçulara göre teklifte anayasa yapma ve yazma tekniği bakımından ciddi sıkıntılar var.
DUVAR- Cumartesi günü günü AK Parti ve MHP'den 316 imza ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 21 maddelik anayasa değişiklik teklifine itirazlar gelmeye devam ediyor. Anayasa Hukukçusu Murat Sevinç Diken'de yazdığı 'İnsan derisiyle kaplı anayasa' başlıklı yazıda Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının tek kişi tarafından temsil edilen bir makama verildiğini belirterek, öneri kabul edilirse seçilen Cumhurbaşkanı'nın 15 yıla kadar görevde kalabileceğini anlattı:
"Önerinin 12’nci maddesi, Anayasa’nın 116’ncı maddesine dair. Madde, seçimlerin cumhurbaşkanınca yenilenmesini hükme bağlıyor. Biliyorsunuz Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 Kasım 2015 seçimleri bu yöntemle yapıldı. Şimdi deniyor ki: 'Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.'
Türkçesi: Meclis her zaman, ‘basit çoğunlukla’ erken seçim kararı alabiliyordu. Yine aynı maddedeki değişikliğe göre artık bu kararı ‘beşte üç’ çoğunlukla alabilecek. Diyelim ki cumhurbaşkanı/başkan, ikinci kez seçildi ve artık onuncu yılını tamamlamak üzere. Tam o esnada, Allah’ın işi bu ya, erken seçim kararı alındı! Kişi, yeniden aday olabilecek ve bir kez daha seçilirse, süresi kendiliğinden 15 yıla çıkmış olacak!
Üstelik aynı önerinin 8’nci maddesi, bir kimsenin ‘en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçileceğini’ hükme bağlıyor. Hoppala! Bir maddesinde ‘en çok iki kez’ seçileceği, diğer maddesinde ‘iki defadan fazla da seçilebileceği’ öngörülmüş. Hadi buyur bakalım! Anlatabildim mi? Bunu nasıl tartışacağız peki? Niteliksizlik mi? Uyanıklık mı? Bunun bir adı var mı?" (HABER MERKEZİ)