Patateste kısıtlı ihracat izni
Talep daralması ve ihracat yasağı nedeniyle tonlarca çuval patates ve soğanın tarlada çürüme riski üzerine yasak esnetildi. Geçen yılın üçte biri oranında, 50 bin ton patatesin ihracatına ön izin verildi.
DUVAR - Korona virüsü yasağı nedeniyle otel ve lokanta gibi işletmelerin kapalı olması, patates ve soğana talebi düşürdü. Tarlada 2,5-3 liradan sezonu açan soğanın tarla fiyatı 60 kuruşa kadar düştü. Salgına, ihracat yasağı da eklenince, tonlarca patates ve soğan çuvallanmış halde tarlada kaldı. Üreticiler 'iflasa sürükleniyoruz' derken, nihayet ön ihracat izinleri kademeli olarak verilmeye başlandı.
Bu sezon turfanda hasadın yapıldığı Hatay ve Adana illerinde patates üretiminde ekim, bitki gelişimi ve iklimsel faktörler açısından bir sorun yaşanmadı. Ürün rekoltesinin geçen yılın üzerinde olması bekleniyor. Patates üretimi 2019 yılında yaklaşık 141 bin hektar alanda 4,98 milyon ton olmuştu.
HASAT BEREKETLİ GEÇTİ
Soğanda da iklimsel şartların elverişli seyretmesi nedeniyle Hatay'da ilk hasat 9 Nisan'da başlarken, Adana ve Hatay'da hasat yoğun şekilde sürüyor. Bu yıl üründe rekoltenin geçen yılın üzerinde olması öngörülüyor. Türkiye'de 2019 yılında 613 bin 580 dekar alanda 2,2 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmişti.
Ocak ayında yürürlüğe giren karar gereği sadece 50 bin ton patatesin ihracına ön izin verildi. Türkiye, geçen yıl 145 bin ton patates ihraç etmişti.
Soğanda da ihracat ön izin kararı, hasat dönemine girilmesi nedeniyle bakanlıkça yeniden değerlendirildi. Oluşacak arz fazlası ürünün ihracata yönlendirilmesi amacıyla kontrollü şekilde ihracat ön izinleri verilmeye başlandı. Soğanda geçen yıl 227 bin tonluk ihracat gerçekleştirilmişti.
(ANKARA-AA/HABER MERKEZİ)