Patron ve işçiler Zaho'da mahsur kaldı: Can güvenliğimiz yok

Zaho'da aylardır inşaatta çalışan 11 işçi ve patronları, inşaatı yaptıran şirketten paralarını alamadı. Patron Servet Peker şirketten alacağını tahsil edemediği için esnafa da borçlarını ödeyemediklerini belirterek "Can güvenliğimiz yok. Burada mahsur" kaldık dedi. İşçiler ve Servet Peker Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım istiyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'den 11 işçi 1 yıl önce çalışmak için Zaho'ya gitti. Burada Irak Kürdistan Devleti'ne ait 240 daire yapmaya başlayan işçilerin patronu Servet Peker, aracı olan Alan City adlı bir şirketle sözleşme imzaladı. 8 ay boyunca çalışan işçiler paralarını alamadı. Patron Peker ise şirketin kendilerine ödeme yapmadığını ve şirketin sözleşmeye rağmen işi başkalarına devrettiğini söyledi. 5 işçi paralarını alamadan Türkiye'ye dönerken geriye kalan 5 işçi ve Servet Peker Zaho'da kaldı. Yetkililere seslenen Peker, “Burada mahsur kaldık. Can güvenliğimiz yok. Buradaki esnaftan borç aldığımız için ülkemize gelemiyoruz” dedi.

'GURBETTE PERİŞAN OLDUK'

İşçiler Dışişleri Bakanlığı'na, “Sesimizi duyun” derken Servet Peker şunları anlattı: “Aylardır hiçbir ödememizi alamadık. Hepimiz ailemizi geçindirmek için gurbete geldik. Ama bırakın ailemize destek olmayı gurbette perişan olduk. Bırakın emeğimizin karşılığını almayı parasızlıktan mahsur kaldık. Evimize gelecek yol paramız bile yok.”

Peker şöyle devam ediyor: “Şirketin sahibi, '3 ay sonra size hak edişlerinizi vereceğiz' dedi. Bizler işleri bitirdik ancak hak edişlerimizi vermediler. Bir kuruş bile alamadık. Bu arada işçi çalıştırdım, Türkiye'deki evimizi, arabamızı sattık. Elde avuçta bir şey kalmadı. Bizde de para kalmadığı için işi yürütemeyiz dedik. Bunu söylediğim için geriye kalan işi bizden alıp başkalarına verdiler. 9 aydır işçilerimle beraber burada mahsuruz. Ülkemdeki milletvekillerine, bakanlıklara başvurdum ama hiçbir yanıt alamadım.”

Kabası biten inşaat

 

'BİZİ SAHİPSİZ BIRAKMAYIN'

463 bin dolar hak edişlerinin olduklarını söyleyen Peker, “Elimizden her şeyimizi aldılar. Bizler bu işi yaparken buradaki esnaftan tuğla, çimento, demir aldık. İşçilerin parasını ödeyemedim. Buradaki esnafın parasını ödeyemeden de gelemem. Elim kolum bağlı... İşçilerin parasını ödeyemediğime mi üzüleyim buradaki esnafın borçlarını ödeyemediğime mi üzüleyim yoksa Türkiye'deki ailemizi perişan ettiğimize mi üzüleyim... Dışişleri Bakanlığı'na sesimizi duyun diyorum. Bizi bu kadar sahipsiz bırakmayın.”

BAKANLIĞA BAŞVURU...

Peker'in Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuru şöyle: "Kuzey Irak Devleti Zaho'da dar gelirli ve şehit ailelerine 200 adet konut yaptırıyor konut yapım işini Alan City şirketine vermiş. Şirketin sahibi Cemal Garani'dir. Bu işi taşeron olarak aldık. Sözleşme yapıldı ve işe başladık. Kuruş alamadık. 463 bin dolarlık hak ediş hesabımız yapıldı 7'nci ayda işimizi elimizden alıp başka firmaya verildi. Haksızlık yapılıyor. Hak hukuk yok. Bir şey yapamıyorum. Cimer'e müracaat ettik netice alamadık. İşçilerin parasını, piyasa borçlarını veremedik çok zor durumdayız. İşçilerim isyan noktasına gelmiştir. Zaho esnafı haklı olarak her gün tehdit ediyor, parasını istiyor. Can güvenliğimiz kalmadı, şirket bizi oyalıyor. Paramızı gasp etmek istiyorlar. İlgili daireye gidiyoruz ilgilenilmiyor, 'Sizi tanımıyoruz' diyorlar. Devlet yetkililerimizden yardım bekliyorum ama bugüne kadar kimse sesimizi duymadı. İşçilerimle beraber 9 aydır elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Can güvenliğimiz kalmadı. Bu konu Barzani ailesi veya devlet yetkilileri ile görüşülürse sorunumuz çözülür diye düşünüyorum.”

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da hem işçilerle hem de işçilerin patronuyla görüşüp konuyla ilgili bilgi aldı. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na başvuran Gergerlioğlu Zaho'daki işçiler için bilgi verilmesi talebinde bulundu.