Pazarcık'ta deprem: Adıyaman ve Malatya'da ulaşılamayan yerler var

Türkiye'de 10 ili etkileyen deprem nedeniyle Adıyaman ve Malatya'da da pek çok bina yıkıldı. Ölü ve yaralıların tam sayısı henüz belirlenemezken can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Maraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. AFAD açıklamasına göre deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 7.5, yerini ise Antep Şehitkamil olarak açıkladı.

Daha sonra merkez üssü Maraş ve Malatya olan depremler yaşanmaya devam etti. Erdoğan'ın açıklamasından bir kaç saat sonra bazı bilgiler AFAD tarafından güncellendi. Buna göre, şimdiye kadar 1498 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan bina sayısı 3 bine yaklaştı.  

Malatya'daki Yeni Cami de ağır hasar aldı.

'ADIYAMAN ENKAZA DÖNDÜ'

Depremin şiddetli hissedildiği kentlerden Adıyaman’da, şehir merkezinde çok sayıda bina yıkıldı. Adıyaman’a bağlı Kömür Belediyesi Başkanı Erkan Karakaş, "Adıyaman enkaza döndü. Can kaybı yüksek. Hava yağışlı. İnsanlar enkaz altında. Şehir merkezinde ciddi yıkım var. İnsanlar dışarda. Özellikle Karapınar ve Bahçelievler bölgesi, hemen hemen yerle bir oldu" dedi.

Merkeze bağlı Kömür Beldesi'nde can kaybı olmadığını ancak hasar oluştuğunu söyleyen Karakaş, "Şehir trafiği sıkışmış, kimse şehre giremiyor. Elektrik ve internet kesintisi var şebeke çekmiyor. Çok büyük sıkıntılar var. Ankara’dan yardım gelmesi lazım zira çevre illerin hepsi etkilendi. Kurtarma çakışmaları yetersiz, ulaşılmayan yerler var" şeklinde bilgi verdi. 

Adıyaman’da şehir merkezi ile birlikte depremin en çok etkilediği ilçelerden Çelikhan’da, enkaz altında çok sayıda kişi olduğu öğrenildi. Çelikhan’da şebeke sorunu nedeniyle yıkımın bilançosu tam olarak öğrenilemedi. Çelikhan’nın Pınarbaşı köyünde yaşayan Güven Örnek, “Çelikhan’da köylerde de büyük yıkım var. Bizim köyde Pınarbaşı’nda sadece 5 kişi öldü. Yıkım ağır, telefonlar çekmiyor" dedi. 

Malatya'nın merkezinde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

'ŞEHİR MERKEZİ KAĞIT GİBİ OLMUŞ'

HDP Adıyaman eski Milletvekili Behçet Yıldırım, Adıyaman merkezde yıkımın büyük olduğunu belirterek arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu söyledi. Yıldırım, “Biri, sabah 04.00 sularında biri saat 13.00 sularında olmak üzere iki büyük deprem yaşadık. Adıyaman’da müdahale ekipleri yetersiz. Enkaz altından yardım sesleri geliyor. İnsanlar kendi imkanları ile enkaz altındakileri çıkarmaya çalışıyor" dedi. 

Yıldırım, yardım çağrısında bulunarak “Adıyaman’da Barbaros, Sümerevler, Karapınar mahallerinde büyük bir yıkım var. Çok sayıda yaralı ve ölü var. Şehir merkezi kâğıt gibi olmuş. Sesimizi duyuramıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Harmanlı köyünden Filiz Ergen, köyün büyük bir kısmının yıkıldığını söyledi. 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesinin de enkaz altında kaldığı depremde Gölbaşı ve Çelikhan ilçelerinde hala ekiplerin ulaşamadığı yerler olduğu öğrenildi.

Adıyaman Gölbaşı ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu Harmanlı köyünden Filiz Ergen de yardım çağrısında bulundu. Ergen, “Köyün yüzde 80-90'nı yıkılmış. Saat 15.00 ama hala hiçbir yardım ulaşmadı bize. Enkaz altında çok sayıda insan var. Göçük altındakiler donarak ölecek. Bir kepçe bile yok. Buraya henüz yardım gelmedi, sesimizi duyurun lütfen" dedi. 

'MALATYA'DAKİ BİNALARIN YÜZDE 60'IN HASAR VAR'

Tüm Malatya'da iki otelin çöktüğü, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi. Avşar Otel'de enkaz altında kalanlar için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kar yağışının etkili olduğu Malatya’da, halk sokaklarda bekliyor.

Malatya merkezde sahada olan gazeteci Erkan Çakır, gözlemlerini aktardı: “Ben şu an caddeleri geziyorum. Her caddede iki ya da üç bina yıkılmış. Malatya merkezde her mahallede yıkılan binalar var. Temelli de 7 kişi ölmüş, enkazdan çıkardılar. Emeksiz Caddesi'nin alt kısmında kalan Sürücü Apartmanı da yıkılmış enkaz altında 13 kişi var. AFAD ekipleri ve itfaiye ekipleri, vatandaşların katılımıyla kurtarma çakışmalarını sürüyor. Yıkım olmayan sokaklarda da ağır hasar var. En son valilik 26 kişinin öldüğü söyledi ama sayı artar. Özellikle çarşı merkezinde 4-5 bina yıkılmış. Malatya’da tarihi Yeni Cami de yıkılmış. Malatya’da binaların yüzde 60’ında hasar var. “

'ULAŞILAMAYAN YERLER VAR'

Malatya’da depremden en çok etkilenen ilçelerden biri de Doğanşehir. Doğanşehir’e ilişkin bilgi veren HDP Malatya Eş Başkanı Yusuf Bozkuş, hala ulaşılmayan köyler olduğunu söyledi. Bozkuş, "Bizim parti binamızda çökme var. Malatya’da Avşar Otel ve başka bir otel daha yıkıldı. Buralarda kalan çok sayıda konuk vardı.  Can kaybı yüksek. Doğanşehir ilçesinde hala ulaşılamayan köyler var. Doğanşehir’e bağlı Erkenek ve Kurucuova mahallelerine ekipler ulaşmadı. Oradaki  arkadaşımızla iletişim kurduk. Arkadaşımızın yengesi ile yeğeni öldü. Oralardaki hasar, toplam bilançoya yansımış değil. Kar yağışı var ve ulaşılmayan yerler var. 

Malatya’da yeni yapılan Turgut Özal Viyadüğü’nün de yıkıldığı öğrenildi.