Pekmez kanserden kurtuluyor!

Üzüm hasadının sona ermesiyle birlikte pekmez yapım telaşı da başladı. Ancak pekmez üretiminde kanser tehlikesine dikkat!

Abone ol

DUVAR - 'Enerji deposu' olarak bilinen ve kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık tüketilen üzüm pekmezinin yapımı Manisa'da başlandı. Üzüm üreticileri hasattan kendilerine ayırdıkları üzümleri geleneksel yöntemle pekmez haline dönüştürüyor. Toplanıp yıkandıktan sonra çuvallarda ezilen üzümden elde edilen şıra, odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, uzun yıllardır kullanılan bu geleneksel yöntemdeki kanser riskini gündeme getirdi. Pekmezin geleneksel bir tat olduğunu ve besin değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ünal, şıra içindeki şekerin yüksek ateşten dolayı yanması halinde kanserojen madde oluşumuna neden olabileceğini söyledi. Üzümün pekmez dönüşme yolculuğunu anlatan ve pekmez üretenleri uyaran Ünal, şöyle konuştu:

"Üzümler hasattan sonra geliyor, yıkanıyor ve sapı, çöpü ayrılıyor. Elde edilen şıra odun ateşinde yüksek sıcaklıkta yaklaşık 130 derecede kaynatılıyor. Yüksek sıcaklıkta kaynatılan şıradan yoğun kıvamda bir pekmez elde ediliyor. Biz Manisa Bağcılık Müdürlüğü olarak 2 yıl öncesine kadar geleneksel yöntemle yapıyorduk. Ancak daha hijyenik olan el değmeden düşük sıcaklıkta pekmez üretimine geçtik. Çünkü şıranın odun ateşinde kaynama noktasında ateşin şıraya değmesinden ötürü şıranın içindeki şekerin yanıp HMF denilen kanserojen madde oluşma ihtimali var. Buna karşı önlem almak için makineli yönteme geçtik. Yeni teknolojik yöntemde 120-130 derece sıcaklığa çıkmadan 50 derecede aynı ürünü elde edebiliyoruz. Hem de daha hijyenik oluyor. Teknolojik yöntemde üzümler kesildikten sonra yıkama ünitesinden geçip prese geliyor. Tamamen el değmeden tanklardan aktarma yöntemiyle şıra kaynıyor ve kadınlarımız tarafından ürünler paketleniyor. Geleneksel tatta ama daha sağlıklı ürün elde edebiliyoruz."

HMF MADDESİNE DİKKAT

Kanserojen maddenin oluşmaması için yapılması gerekenleri anlatan Ünal, karıştırma işleminin sürekli olması gerektiğini belirtiyor:

"Özellikle kaynama noktasında düzenli karıştırmanın çok düzgün yapılması gerekiyor. Şıra durağan halde kaynamaya bırakılırsa, içindeki şekerin yanıp HMF denilen kanserojen maddeye dönüşme ihtimali var. Onun için çok düzgün ve düzenli bir karıştırma gerekiyor. Geleneksel yöntemde 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edilebiliyor. Ancak, teknolojik yöntemle 6-7 kilodan 1 kilo pekmez elde ediyoruz."  (MANİSA/DHA)