Pelosi'nin Hint-Pasifik turu başladı: Çin savaş uçakları sınır hattında

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Hint-Pasifik ülkeleri turu başlarken Çin savaş uçaklarının Tayvan sınır hattı boyunca hareketliliği gözlemlendi.

Abone ol

DUVAR - Tayvan'a olası ziyareti nedeniyle Çin'in tepki gösterdiği ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Hint-Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaretler kapsamında Malezya'ya gitti. 

Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, dört Asya ülkesine yapacağı resmi ziyaretler kapsamında sıkı güvenlik önlemleri altında Subang bölgesindeki Kraliyet Malezya Hava Kuvvetleri (RMAF) Üssü'ne indi. Pelosi'nin, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakup ve Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Azhar Azizan Harun ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Hint-Pasifik ziyaretinin ikinci durağı Malezya'da temaslarda bulunacak Pelosi'nin, Tayvan'ı ziyaret edip etmeyeceği uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Daha önce yapılan açıklamada, Pelosi'nin beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetiyle Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği açıklanmış, Tayvan'a ziyaret planıyla ilgili bilgi verilmemişti.

REUTERS: ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI SINIR HATTINDA

Reuters haber ajansına göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan’ı ziyaret etme olasılığı gündemdeyken Çin savaş uçakları bu sabah Tayvan Boğazı'ndaki sınır hattı yakınlarında bir dizi uçuş gerçekleştirdi. Reuters’a konuşan yetkili, Tayvan açıklarında birkaç Çin savaş gemisinin bulunduğunu da aktardı.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) büyükelçisi Zhang Hun dün yaptığı açıklamada, böyle bir ziyareti "çok tehlikeli, çok kışkırtıcı" olarak nitelendirmişti. Gazetecilere verdiği demeçte, "ABD ziyareti gerçekleştirmekte ısrar ederse, Çin egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için sağlam ve güçlü önlemler alacaktır" demişti. (DIŞ HABERLER)