PEN International’dan Kürt yazar Meral Şimşek için ‘harekete geçin’ çağrısı
PEN üyesi Kürt yazar Meral Şimşek’e 22.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Şimşek, “Kürde uygulanan zulmü dillendirdiğinizde birilerinin hedef tahtasına otomatik olarak oturmuş oluyoruz” dedi.
DUVAR - PEN International, Kürt yazar Meral Şimşek’in 21 Eylül’de hakim karşısına çıkacağını hatırlatarak uluslararası kurumlara çağrı yaptı. Şimşek, 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 15 yıla kadar, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ise yedi buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e çağrı yapan PEN International, Şimşek hakkındaki suçlamaların düşürülmesini istedi.
‘HAREKETE GEÇİN’
PEN International, yayımladığı açıklamada, “Lütfen Türk makamlarına itirazda bulunun. Meral Şimşek’e yönelik tüm suçlamaların düşürülmesini isteyin” ifadelerine yer verdi.
Gazetecilerin ve yazarların yazılarının içeriği veya iddia edilen bağlantıları temelinde kovuşturma ve tutukluluk halinin sona erdirilmesi ve ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için cezaevinde tutulanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan PEN, Kürt bölgelerine yönelik baskıya son verilmesi ve devam eden çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasını istedi.
'SİNDİRME POLİTİKASI...'
“PEN üyesi bir Kürt olarak bu çağrının önemini ve değerini asla kişisel olarak algılamıyorum” diyen Şimşek, “Çünkü edebiyat adına yapılan üretimlerim yargılanmaktadır ve PEN özelde benim için çağrı yapmış olarak dursa da aslında sanatı ve edebiyatı korumak adına bir çağrı yapmış bulunmaktadır. Burada toplumsal örgütlülüğün önemi de açığa çıkmaktadır. Çünkü uluslararası bir örgütlülük yeryüzünde devam eden tüm haksızlıklara karşı ortak dil oluşturmanın tek yoludur aslında. Elbette yelpazesi çok geniş olan edebiyat konseptine halk gerçekliğini eklemiş olmam, tıpkı benim yapmaya çalıştığım gibi yapmaya çalışan tüm edebiyatçılara/sanatçılara ve diğer meslek gruplarındaki bireylere yapıldığı gibi yapılan baskıyı ve sindirme politikasını arttırmaktadır. Çünkü yaşamış ve yaşayacak olan tüm toplumlar hakikatleri estetize edilmiş bir dilden öğrenmeyi her zaman daha fazla tercih etmiş ve edecektir. Tam da bu yüzden edebiyat ve sanat alanları egemen güçlerin düşmanlığını çağlar boyu kazanmıştır ve yaşadıklarımıza bakılınca kazanmaya devam ettiği görülmektedir” dedi.
'KÜRT'E UYGULANAN ZULMÜ DİLLENDİRDİĞİMİZDE HEDEF OLUYORUZ'
Kürtlere uygulanan baskılar dillendirildiğinde hedef haline geldiğini belirten Şimşek, şunları söyledi: “Tüm bu baskı süreçlerine bir de Kürt kimliğimiz eklenince ne yazık ki yaşadığımız trajedinin dozu artmaktadır. Çünkü Kürt kimliğiyle, Kürde uygulanan zulmü dillendirdiğinizde birilerinin hedef tahtasına otomatik olarak oturmuş olduğunuz için sizin yaşama katmaya çalıştığınız tüm renkler tehlikeli sınıfına alınmış oluyor. Ve sadece ürettiğiniz ya da üretmeye çalıştığınız renkler illegal sınıfına alınmanıza bahane olabiliyor. Bunu azaltmanın tek yolu, o estetize edilmiş ve hakikatleri haykıran; kandan, savaştan ve ölümlerden sıyrılma yollarını açmaya çalışan ortak dili yakalamaktan geçer. Bu yüzden üretmekten, hakikatleri haykırmaktan ve umudu çoğaltmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”
İTİRAZLARIN GÖNDERİLECEĞİ ADRESLER SIRALANDI
PEN, itirazların yapılması için Türkiye’deki kurumların adreslerini şöyle sıraladı:
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül adres: Adalet Bakanlığı, 06659 Ankara, Türkiye
Twitter: https://twitter.com/abdulhamitgul
İletişim: info@adalet.gov.tr
Kopyalarını kendi ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine gönderin. Büyükelçilik adresleri burada bulunabilir: https://embassy.goabroad.com/embassies-of/turkey
Lütfen Dışişleri Bakanlığınıza ve Türkiye’deki diplomatik temsilcilerinize ulaşın, onları Meral Şimşek’in davasını ikili forumlarda gündeme getirmeye çağırın.
Lütfen itirazları hemen gönderin. 21 Eylül 2021’den sonra itiraz gönderip göndermediğinizi PEN International ile kontrol edin.
Lütfen yaptığınız her işlemden ve aldığınız yanıtlardan PEN International’ı haberdar edin.
Mesajlar, Avrupa Program Koordinatörü Aurélia Dondo’ya gönderilebilir: Aurelia.dondo@pen-international.org