Peru'da bakır madenlerini protesto eden yerli halka polis saldırısı

Peru'da yerli halkın Las Bambas'ta yapılan bakır madenine karşı düzenlediği eylemlere polis saldırdı.

Abone ol

DUVAR - Peru'da geçen yıl sol söylemlerle iktidara gelmesinin ardından kamucu politikaları terk eden Pedro Castillo yönetimi, yerlilerin yaşam bölgelerini uluslararası şirketlerin maden projelerine açtığı için tepki görüyor. Çinli maden şirketi MMG'ye ait Las Bambas bakır madeninin genişlemesini protesto eden yerli halk polisin saldırısıyla karşılaştı.

Reuters'in haberine göre, bölgede yaşayan yerli halklar, topraklarının kendilerine iade edilmesi için çeşitli gösteriler düzenliyorlar. MMG ise bakır madenlerinin işgal edildiği, araç ve cihazlarına zarar verildiğini iddia ederek polisin yerli halka saldırılarını teşvik ediyor.

MADENDEKİ OPERASYONLAR DURDURULMUŞTU

Bölgede bazı yerli gruplar ise MMG şirketine arazilerinin bir kısmını sattığını ancak şirketin taahhütlerini yerine getirmediğini, madenden çıkan kazancın kendileri ile paylaşılmadığını  belirtiyor. 20 Nisan günü Huancuire ve Fuerabamba yerli halklarının Las Bambas'a girip kamp yapmaya başlamasıyla madendeki faaliyetler durdurulmuştu. 

Dünyanın iki numaralı bakır üreticisi olan Peru'da şirketlerin madencilikten elde ettiği servet devasa boyutlara ulaşmış durumda. Çinli bir konsorsiyum tarafından işletilen Las Bambas dünya bakır üretiminin yüzde 2'sini karşılıyor. (DIŞ HABERLER)