Petek: FETÖ'nün siyasi partisi yok

Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, FETÖ'nün bir siyasi partisi olmadığını 40 yıllık tarihinde tüm iktidarlarla amaçları doğrultusunda ilişki kurmaya çalıştığını söyledi. Petek, cumhurbaşkanı ve başbakana ise komisyon olarak davette bulunmayacaklarını açıkladı.

Abone ol

ANKARA - Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Petek’in verdiği bilgiye göre Komisyon, TÜRKSAT, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nı ziyaret edecek. Bu ziyaretler 25 Kasım Çarşamba günü gerçekleşecek. Komisyonun perşembe günkü programında ise iki konuk var. İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu kumpasla terfisi engellendiği iddialarıyla gündeme gelmişti. Adana’daki patlama dolayısıyla Komisyon’a katılamayan İl Emniyet Müdürü Osman Ak da perşembe günü Meclis’te olacak. Osman Ak, cemaat yapılanmasıyla ilgili ilk raporu hazırlayan emniyetçi olarak biliniyor.

FETÖ’NÜN SİYASİ PARTİSİ YOK

Komisyon Başkanı Reşat Petek, toplantıda ayrıca yapılan çalışmalarda ortaya çıkan ortak noktalarla ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Petek’in açıklamaları şöyle:

-FETÖ’nün dini bir cemaat, tarikat, STK olmadığı ortaya çıkmaktadır. FETÖ dini istismar eden bir terör örgütüdür. İnsanları merhamet, himmet, bağışlama ve iyi evlat yetiştirme duygularını istismar eden bir istismar örgütüdür.

-FETÖ’nün siyasi partisi yoktur. Örgütün kendi amacına ulaşmak için farklı siyasi parti ve ideolojileri, STK’ları araç olarak kullandığı değerlendirilmektedir.

-FETÖ en az 40 yıllık bir geçmişe sahip. Başından bu yana devlete sızmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Asker elbisesi giymiş hainler başta olmak üzere onlara destek verenlerin ortak özelliği mevki-makam ne olursa olsun örgüte kayıtsız şartsız itaattir. Haşhaşi tipi bir yapılanma ile kayıtsız şartsız itaat olduğu ortaya çıkıyor.

CUMHURBAŞKANINA DAVET YOK

Petek, cumhurbaşkanı ve başbakanın Komisyon’a davet edilmesiyle ilgili talepleri de değerlendirdi, bunun uygun bulunmadığını söyledi. Komisyon’a gelme iki liderin takdirinde olacak. Cumhurbaşkanı ve başbakanın düşüncelerini sık sık kamuoyu ile paylaştığını anlatan Petek, “Komisyonla görüşme talepleri olursa, biz bunu onlara bırakıyoruz ama yazılı olarak da sorabiliriz” dedi.

GÜL’E DE DAVET GİDECEK

Komisyon’a eski Cumhurbaşkanları Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer ve Başbakanlar Ahmet Davutoğlu, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller’in de gelme ihtimali var. Ancak bu isimler için de takdire bırakılacak. Eski liderler sorulara yazılı da yanıt verebilecek.

BİR PARTİYLE İLİŞKİ DELİLİ YOK

Petek’e FETÖ’nün siyasi ayağıyla ilgili tespitleri de soruldu. 40 yıllık geçmişi bulunan örgütün bu süreçte farklı siyasi partilerle işbirliği içinde olduğunu anlatan Petek, “Örgütün 40 yıllık siyasi tarihimizde koalisyon, tek başına iktidarlarla kendi amacına ulaşmak için işbirliği ittifak görüntüleri ile çalıştığı ortaya çıkıyor. Kimse kalkıp şu siyasi partiyle çalışmış şeklinde bunu delillendireceği bir bilgi belge ortada yok. Ama farklı siyasi partilerle birlikte çalıştığı kendi amaçları için referans olarak kullanıp yapılanmasını sürdürdüğü ortaya çıkıyor” dedi.

2010 DA AK PARTİ’YE YAKLAŞTI

Petek, örgütün geçmişte nasıl farklı siyasi partilerle dirsek teması varsa 2010 referandum sürecinde de yargıyı ele geçirmek amacıyla ak parti iktidarının yakınında yer almaya çalıştığını anlattı.