Petrol yeniden 14 doların altına geriledi

Petrol artan stoklarla tekrar 14 doların altına indi. Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 24 kadar düştü ve dört gün süren yükselişini durdurdu.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle dünya genelinde günlük hayatın büyük ölçüde sekteye uğraması, petrole olan talebi de büyük oranda düşürdü. Bu durum da, depolama sorunuyla birleşince petrol fiyatlarındaki serbest düşüş devam ediyor.

Petrol fiyatları, artan küresel petrol stoklarının önde gelen üretici ülkelerin piyasayı üretim kısıntılarıyla dengeye getirmesini zorlaştırmasıyla birlikte tekrar varil başına 14 doların altına indi. OPEC'in üretimi kısma kararına karşın vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 24 kadar düştü ve dört gün süren yükselişini durdurdu. Bloomberght'de yer alan habere göre Güney Kore Pazartesi günü ticari petrol deolama kapasitesini dolduran dördüncü Asya ülksi oldu. Depolama kapasitelerinin dolmaya yaklaşması, mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) fiyatının geçen hafta tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına inmesine yol açan çöküşün tekrarlanacağı korkularını artırıyor.

DEPOLAMA KAPASİTESİ 3 HAFTADA DOLABİLİR

Goldman Sachs Inc.'ye göre, artan petrol bolluğu depolama kapasitelerinin en az üç hafta içinde dolmasına yol açabilir ve traderlar, rafineriler ve altyapı sağlayıcıları, Avrupa'nın petrol dağıtım merkezi civarındaki ve petrol boru hatlarındaki en ufak boşluklar dahil ellerindeki petrolü koyacak yer arıyorlar. ABD ham petrol vadelileri için dağıtım merkezi olan Cushing, Oklahoma'da depolar hızla doluyor ve bu durum ABD gösterge petrolü üzerindeki baskıyı artırıyor.

Aralarında Warren Patterson'ın da bulunduğu ING analistleri, "Üretim kısıntılarını öne çekme yararlı oldu, ancak bu adımın kısa vadede petrol dengesi üzerindeki etkisi az olacak" dedi.

PVM Oil Associates analissti Tamas varga, "Oldukça sarsıntılı bir haftanın ardından piyasa tabanı bulmuş olabilir, ancak fiyatların süregelen bir şekilde güçlü kalması için küresel talebin kaydadeğer bir şekilde iyileşmesi gerek" yorumunda bulundu.

FİYATLARIN SEYRİ

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında 3.66 dolar düşerek new York saati ile 08:08'de varil başına 13.28 dolara geriledi. Kontrat cuma günü yüzde 2.7 yükselerek haftalık kaybı 32'ye düşürdü. Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta yüzde 24 kaybettikten sonra 1.22 dolar düşerek 20.22 dolara geriledi.

Dünyanın fiziki petrol akışının üçte ikisinin referansı olan Dated Brent, cuma günü Perşembe günkü seviyesi olan 16.30 dolardan 16.01 dolara indi.