'Peygamber Sevdalıları Vakfı ile imzalanmış kaç protokol bulunuyor?'
DEM Partili Sevilay Çelenk, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e "Türkiye genelinde Peygamber Sevdalıları Vakfı ile imzalanmış toplam kaç protokol bulunmaktadır?" diye sordu.
DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Milli Eğitim Bakanlığının Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ile bağlantılı olduğu bilinen ‘Peygamber Sevdalıları Vakfı’ ile yeni protokol imzalanmasının ciddi endişe ve tartışmalara neden olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çelenk, şu soruları yöneltti:
"Diyarbakır’da Peygamber Sevdalıları Vakfı ile protokol imzalanan toplam kaç okul bulunmaktadır? Bu okullarda toplam kaç öğretmen, yönetici veya diğer personel görevlendirilmiştir?
Türkiye genelinde Peygamber Sevdalıları Vakfı ile imzalanmış toplam kaç protokol bulunmaktadır? Bu protokollerden kaçı hâlen yürürlüktedir?
Protokolde geçen vakfın belirlediği “öğretim üyesi, araştırmacı, panelist ve uzmanlar” kimlerdir? Bu kişilerin ne gibi uzmanlıkları bulunmaktadır ve bu uzmanlıkların eğitim içeriklerine uygunluğu nasıl değerlendirilmektedir?
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından sağlanan duyuru ve materyal (afiş, broşür vb.) içerikleri nelerdir ve bu içeriklerin onay süreci nasıl yürütülmektedir?
Protokol kapsamında öğrencilerin katılımının gönüllülük esasına göre gerçekleşip gerçekleşmediğini denetleyen bir mekanizma var mıdır? Varsa, hangi kriterlere göre işlemektedir ve bulguları nelerdir? Velilerin ve öğrencilerin, iktidarın baskı gücü karşısında etkinliklere zorunlu katılım hissetmelerini engelleyecek önlemler her okul ortamında nasıl sağlanmaktadır?
Bu tür protokoller ve projeler, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen laiklik ilkesi çerçevesinde nasıl değerlendirilmektedir? Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatta yer almasına rağmen, lise ve ortaokullarda sürekli artan din, ahlak ve değerler derslerine ek olarak, tarikat ve cemaatlere bağlı, pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin eğitim süreçlerine dahil edilmesi hangi gerekçelerle açıklanmaktadır? Bu uygulamaların Anayasa’ya ve laik eğitim ilkesine uygunluğu nasıl denetlenmektedir?"