Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozunu yaptıran hemşire Covid'e yakalandı

ABD'de bir hemşire, Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozunu yaptırmasından yaklaşık bir hafta sonra korona virüsüne yakalandı. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Christian Ramers bunun şaşırtıcı olmadığını söyleyerek, "İlk dozun yaklaşık yüzde 50 koruma sağladığını düşünüyoruz, yüzde 95'e ulaşmak için ikinci dozu da almanız gerekiyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de Pfizer/BioNTech aşısının birinci dozunu yaptıran bir erkek hemşire, Covid-19'a yakalandı. Kaliforniya'da iki ayrı hastanede çalışan Matthew W., aşının ilk dozunu yaptırmasından yaklaşık bir hafta sonra hastalandığını, yaptırdığı korona virüsü testinin pozitif çıktığını belirtti. Uzmanlar, bu durumun normal karşılandığını vurguladı.

Kaliforniya'nın San Diego kentinde çalışan Matthew W., 18 Aralık gününde Pfizer/BioNTech aşısını yaptırdı. Instagram hesabından aşı karnesini paylaşan hemşire, sadece kolunun bir gün ağrıdığını başka bir yan etki görmediğini söylemişti.

Matthew W., altı gün sonra Noel gecesinde, bir Covid-19 biriminde çalıştıktan sonra kendisini hasta hissetti. Ateşi çıktı, kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler yaşadı. Ertesi gün yaptırdığı korona virüsü testi pozitif çıktı.

'KORUMA SAĞLAMASI 10-14 GÜNÜ BULUYOR'

Haberin duyulmasının aşıya olan güveni sarsmasından endişelenen sağlık uzmanlarıysa, bu tür vakaların beklenir olduğunu vurguladı. ABD'li bulaşıcı hastalıklar uzmanı Christian Ramers, hemşirenin hastalığı aşı olmadan önce de kapmış olabileceğini hatırlattı; bir yandan da aşının yaptırılır yaptırmaz bağışıklık oluşturmadığına dikkat çekti. Ramers, "Klinik denemelerden şunu biliyoruz ki, aşının koruma sağlamaya başlaması 10 ila 14 günü buluyor" dedi.

'YÜZDE 95'E ULAŞMAK İÇİN İKİNCİ DOZ ŞART'

Ramers ABC News'a demecinde, "İlk dozun yaklaşık yüzde 50 koruma sağladığını düşünüyoruz, yüzde 95'e ulaşmak için ikinci dozu da almanız gerekiyor" diye konuştu.

Korona virüsü aşılarının yeterli miktarda tedarikinin şu an için olmaması nedeniyle bazı ülkelerde iki doz yapılması gereken aşının birer doz ile daha fazla sayıda insana yapılabilmesi gündeme gelmiş ama bilim insanları buna karşı çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)