Phaselis inşaatlarına iki bakanlık karşı çıktı, Büyükşehir ‘olur’ verdi

Phaselis’de ağır iş makineleriyle uygulanan projeye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri karşı çıkarken, Antalya Büyükşehir'in onay verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

ANTALYA – Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Olimpos Beydağları Milli Parkı içinde yer alan 1. derece antik sit alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde ağır iş makineleri ile yürüttüğü ‘Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenleme’ adıyla yapılmak istenen plaj ve günübirlik tesis projesine tepkiler büyüyor. 

Bölge halkı, Mimarlar Odası, arkeologlar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de karşı çıktığı projeye ilişkin karar sürecinde ise iki bakanlığın temsilcilerinin uygulamaya karşı olduklarını beyan ettiği, Antalya Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin onay verdiği ortaya çıktı. Antik kentin sınırları içinde yer aldığı Kemer Belediyesi’nin temsilcisinin ise toplantılara katılmadığı öğrenildi.

İMAR DAİRE BAŞKANI ONAY VERDİ

Phaselis Antik Kenti sınırları içindeki Alacasu ve Bostanlık koylarında planlanan proje, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13 Ekim 2022 tarihli toplantısında gündeme alındı. Toplantıda, Alacasu Koyu’na yönelik vaziyet planı ve projeler uygun bulunurken, Bostanlı Koyu’nun vaziyet planına ise “mevcut yol kullanılarak ana yola bağlantı yapılacak” notu eklenerek onaylandı. Uygulamaların da Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde yapılmasına karar verildi. Bu karara, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Temsilcisi Erdem Satılmış ile Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Temsilcisi Uğur Torunoğlu karşı oy kullandı. Bakanlık temsilcilerinin itiraz ettiği projeye, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hüsamettin Elmas ise onay verdi.

Phaselis'teki inşaat çalışmaları

TESİSLERİN BÜYÜTÜLMESİ KARARI

Bu kararın ardından ihaleye çıkarılan Phaselis koylarında planlanan günübirlik tesis inşaatlarında boyut değişikliği istendi. 13 Ekim 2022’de yapımı onaylanan tesislerin daha da büyütülmesi için hazırlanan revizyon planı, ikinci kez Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun önüne geldi. 15 Ekim 2022’de Phaselis gündemiyle ikinci kez toplanan kurul, “revizyon mimari uygulama projelerinin bazı yapılarda boyut değişikliği ile uygulama detaylarını ve alanda yapılacak altyapı uygulama hatlarını içerdiği görüldüğünden uygun bulunduğuna” karar verdi.

Phaselis Antik Kenti, 1. derece antik sit alanı statüsünde. 

BÜYÜKŞEHİR ONAYINDA ISRAR ETTİ

Bu toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen İmar Daire Başkanı Hüsamettin Elmas yerine, Serkan Özdemir katıldı. Özdemir de Büyükşehir Belediyesi adına projeye ‘evet’ oyu verdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Temsilcisi Satılmış, verdiği karşı oyda ısrar ederken, daha önce karara itiraz eden Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Temsilcisi, ikinci toplantıya katılmadı. Her iki toplantıya da Kemer Belediyesi’nden temsilcinin katılmaması dikkat çekti.

Disable checkingPremium suggestionsDisable checkingPremium suggestions