Pınar Selek davası: Bakanlık, üniversite festivalini 'PKK etkinliği' ilan etti

İçişleri Bakanlığı, Pınar Selek’le ilgili mahkemeye yazı gönderdi ve PKK etkinliğine katıldığını iddia etti. Hedef gösterilen etkinliğin Fransız üniversitelerinin ortak festivali olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

İSTANBUL - Sosyolog Pınar Selek'in Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan dava 26 yıldır sürüyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Selek'in yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

BAKANLIK: PKK ETKİNLİĞİNE KATILDI

İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'daki duruşmadan hemen önce, 3 Haziran'da mahkemeye bir yazı gönderdi. Bakanlığın gönderdiği yazıya göre, Selek Fransa'da düzenlenen bir PKK etkinliğine katıldı. Yazıda, "Pınar Selek isimli şahsın 2024 yılı Nisan ayında Fransa- Nice kentinde PKK/KCK Terör örgütleri mensuplarınca düzenlenen etkinliğe katıldığı bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı ve Selek hakkındaki yakalama kararına vurgu yapıldı.

PKK ETKİNLİĞİ DEĞİL ÜNİVERSİTE VE ENSTİTÜLERİN ORTAK FESTİVALİ

Bakanlığa göre 'PKK etkinliği' olan etkinliğin detaylarına Gazete Duvar ulaştı. Fransa Kültür Bakanlığı'na bağlı bir sanat okulu olan Villa Arson'da düzenlenen etkinlik, 11 Nisan'da yapıldı. Etkinlik, Cote d'Azur Üniversitesi, Paris Cité Üniversitesi, CNRS ve Kalkınma Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Göçler ve Toplum Araştırma Birimi (URMIS) tarafından düzenlenen Göç Baharı Festivali'ydi.

ÜNİVERSİTELER VE ENSTİTÜLERDEN SELEK'E DESTEK

Selek, bakanlığın 'PKK etkinliği' dediği üniversitelerin ortak programında, Fransa'da devletin ve birçok sivil toplum kuruluşunun düzenlediği programlarda olduğu gibi kolaylaştırıcı ve moderatör olarak rol aldı. Bakanlık tarafından mahkemeye gönderilen yazının ardından, etkinliği düzenleyen üniversiteler ve enstitüler de Selek'e destek veren bir bildiri yayınladı.

Bildiride, İçişleri Bakanlığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda üniversite faaliyetlerinin ciddiyet ve bütünlüğünün sorgulandığı ifade edildi. Bildiride, Selek'in moderatör olarak görev aldığı programla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Sürgündeki Kadınlar: Kürt Kadınların Durumu' başlıklı toplantı kesinlikle 'PKK tarafından değil, laboratuvarımız tarafından, Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı'na bağlı Üniversite Côte d'Azur'un desteğiyle düzenlenmiştir"

BELEN: FRANSIZ AKADEMYASINI SUÇLAYAN AYIP BİR BELGE

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Selek'in avukatı Bahri Belen de konuyla ilgili bir dilekçe sundu. Belen'in dilekçesinde, İçişleri Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği yazıyla ilgili "Pınar Selek ile ilgili yeni bir sahte belge yaratma çabasındaki basiretsizlik kadar, Fransız akademyasını da açıkça suçlayan ayıp bir belgedir" ifadeleri yer aldı. 

Belen ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu belgenin gerçeğe aykırı olduğunu belirtti ve hazırlayanlar hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti.