Pinochet'nin işkencecilerini affetmediler
Şili'de Pinochet döneminde insan hakları ihlali suçu işledikleri için tutuklu bulunan 10 kişi, af diledi. Yakınları işkence gören ve öldürülen insanlar, mahkumların af dileğini protesto ettiler.
DUVAR - Şili'de diktatör Augusto Pinochet'nin 17 yıllık iktidarında öldürülen ve işkence gören yurttaşların aileleri, cezaevinde tutuklu bulunan mahkumların af dilekleri karşısında öfkeli.
İnsan hakları ihlali suçları dolayısıyla ağır cezalara çarptırılan on kişi, cezaevi içerisinde gerçekleştirilen Noel ayini sırasında af diledi. Fakat sivil toplum kuruluşları, hükümlülerin af dileklerinin samimi olmadığını, gerçekten pişman olsalar en azından bazı kurbanların cenazelerinin yerini itiraf edeceklerini ifade etti.
1970'ler ve 80'ler boyunca yaklaşık 3 bin muhalif öldürülmüştü. İnsan hakları savunucuları, aralarında DINA'nın (Pinochet'nin gizli polis teşkilatı) önde gelen üyelerinden biri de bulunan mahkumların af dileklerinin boş ve samimiyetsiz olduğunu belirterek, yalnızca erken salıverilmek için böyle bir harekette bulunduklarını söylediler.
'TEYZEM HAMİLEYKEN İŞKENCE GÖRMÜŞTÜ'
Pinochet döneminde öldürülen ve işkence görenlerin yakınları kendilerini Santiago Katedrali'ndeki sıralara zincirleyerek, durumu protesto etti. Protestoculardan biri olan Luis Andrade mahkumların işlediği suçların bazı ülkelerde ölüm cezası ile sonuçlanacak nitelikte olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Andrade, "Onları vurdular, onlara tecavüz ettiler, işkence yaptılar. Teyzem hamileyken işkence görmüştü" dedi.
Yüksek Güvenlikli Punta Peuco Hapishanesi'ndeki Noel ayinini yöneten Katolik din adamı Fernando Monter, mahkumların hiçbirinin salıverilmeyi veya cezalarının düşürülmesini talep etmediğini, yalnızca af dilediklerini belirtti. Monter sözlerine "Belki gerçekten neler olduğunu bilenler, bugün ortaya çıkarlar ve adaletin yerini bulmasını sağlarlar" şeklinde devam etti.
Pinochet 1973 yılında askeri darbe ile Şili'nin kontrolünü ele geçirmiş, ve bir yıl sonra kendisini başkan ilan etmişti. Binlerce insanın işkence görmesine, sürgüne gönderilmesine veya öldürülmesine sebep olan emirlerin çoğunu bizzat kendisi veren Pinochet, 1990 yılında başkanlığı bırakmış, 1998'e kadar genelkurmay başkanı olarak görev yapmıştı. 2006 yılında hayatını kaybeden Pinochet'nin ülke tarihinde açtığı yaralar, üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen hala unutulmuş değil. (DIŞ HABERLER)