Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı: Alevi depremzedelere ancak Aleviler yardım ediyor
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, deprem bölgesini gezdiklerini ve Alevi köylerindeki depremzedelere yalnızca Alevi gönüllülerin yardım ettiğini gördüğünü söyledi.
ÇORUM - Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde düzenlenen "Kadın Hakları" konulu söyleşiye katılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Elazığ ve Malatya'da Alevi depremzedelere ayrımcılık yapıldığını, birçok köye yardım yağarken Alevi köylerine yalnızca Alevilerden yardım geldiğini söyledi. Alevi örgütlerinin 'erkekleştiği' eleştirisi de getiren Kaplan, önümüzdeki dönemde derneklerinde yüzde 40 kadın, yüzde 40 erkek ve yüzde 20 gençlerden oluşan bir yönetim oluşturacakları sözünü verdi.
'AYRIMCILIK ÜST DÜZEYDE'
CHP Parti Meclisi Üyesi ve yazar Yaşar Seyman’ın konuşmacı olduğu programda görüşlerini dile getiren Kaplan Çorum’a deprem bölgesinden geldiklerini belirtti.
Malatya’da Alevilerin yaşadığı köyleri gezdiklerini ve evlerin dışında yaraların sarılmış olduğunu gördüklerini anlatan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Ne yazık ki orada da ayrımcılığın üst düzeyde olduğunu gördük. Alevi kurumları olarak bizler sahada yıllardır eşit yurttaşlık mücadelesi verirken, depremin ardından bir çok köye yardımlar yağdı ama Alevi köylerine ancak Alevi örgütlerinin gayretleri ile bir şeylerin gittiğini gördük” dedi.
'ALEVİ ÖRGÜTLERİ ERKEKLEŞİYOR'
Alevi örgütlerinde sık sık kadın sorunları ile karşılaştıklarını, bu örgütlerin de gittikçe 'erkekleştiğini' söyleyen Kaplan, sözlerine şöyle devam etti, "Erkekleşen örgütlerde dedikodu, yolsuzluk, uğursuzluk her türlü melanet olabiliyor. Alevi örgütlerinin yüzde 50 oranında kadınlaşması gerekiyor. Bu arada bizler de Alevi örgüt yöneticileri olarak mikrofonda sıkça kadın-erkek eşitliğinden bahsediyoruz ama ne yazık ki mikrofonu elimizden bıraktığımızda bunun gereklerini yerine getirmiyoruz."
Kaplan, dernek yönetiminde kadınların katılımını artırmayı planladıklarını şöyle anlattı: "Hayatın her alanını kadınlarla paylaştığımızı iddia ediyorum ama erkek egemenliği Alevi örgütlerinde de sürdürülüyor. Bu benim köyümde geçerli değil, çünkü köyümde kadının ekonomik bağımsızlıkları var. Ekonomik bağımsızlığı kazanan kadın siyasette de bağımsız hareket edebiliyorlar. Alevi örgütlerinin tüm gündeminin kadın olmasını diliyorum. Bu da maalesef erkeklerin elindedir. Biz de örgüt olarak en kısa sürede yüzde 40 kadın, yüzde 40 erkek, yüzde 20 genç bir yönetim yapacağız. Böylece geleceği inşa edebiliriz. Kadınlar bu işe el atmadığı sürece gerisi hikayedir." (DUVAR)