Piyasa faiz kararına odaklandı

Merkez Bankası bugün politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. Ekonomistlere göre, banka faiz kararında değişikliğe gitmeyecek.

Abone ol

DUVAR - Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası karışık bir seyir izlenirken, Türkiye'de bugün saat 14.00'de açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı bekleniyor. 

Dünya borsaları enflasyon ve resesyon riskleri arasında bocalamaya devam ederken, Powell'ın ABD Kongresi'nde iki gün sürecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumu ve sonrasında vereceği mesajlar yatırımcıların odağında bulunuyor.

POWELL: FAİZ ARTIŞLARI UYGUN

AA'nın aktardığına göre, dün, ABD Senato'sunda para politikası raporunu paylaşan Powell, bankanın temmuz sonrası için politikalarının gelecek makroekonomik verilere göre toplantıdan toplantıya kararlaştırılacağını söyledi. Powell, gelecek aylarda enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlar arayacaklarını belirterek, devam eden faiz artışlarının uygun olacağını öngördüklerini ifade etti. Powell, yükselen enflasyona karşı 100 baz puanlık faiz artışının masada olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise "Hiçbir amaç için masadan bir şeyi kaldırmayacağım" yanıtını verdi.

AVRUPA'DA 150 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI FİYATLANIYOR

Avrupa para piyasalarında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar 150 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başlarken, bölgede artan enerji maliyetleri söz konusu yükselişte etkili oluyor.

Türkiye'de ise tüm dikkatler Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmiş durumda. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'te sabit bırakacağını öngörüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)