PKK davasından hükümlü 73 kişi hakkında yeni dava

"PKK Zindan Komitesi/Cezaevi Yapılanması" içinde faaliyet yürüttükleri iddiasıyla geçen mart ayında Şanlıurfa savcılığının haklarında soruşturma başlattığı PKK davasından hükümlü olan 73 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Haklarında 20 yıla kadar yeni cezalar istenen hükümlüler arasında, Çözüm Süreci döneminde İmralı Adası'na sekretarya göreviyle gönderilen Mehmet Sait Yıldırım, Nasrullah Kuran ve Çetin Arkaş da bulunuyor.

Abone ol

Deniz Tekin

DUVAR - Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 'gizli ve açık tanık ifadeleri ile değişik tarihlerde cezaevi aramalarında el konulan dokümanlar'ı gerekçe göstererek, PKK ve KCK’nin Türkiye’deki cezaevlerinde “Zindan Komitesi/ Cezaevi Yapılanması” oluşturduğu iddiasıyla 2019 yılında soruşturma başlattı.

Halen cezaevlerinde olan 75 hükümlü, tahliye olan 31 kişi, 10 infaz koruma memuru ve 14 avukat olmak üzere toplam 136 kişi hakkında “Zindan Komitesi”nde faaliyet yürüttükleri veya yardım ettikleri iddialarıyla 12-15 Mart 2020’de tarihlerinde gözaltı kararı verildi. PKK davasından 15 ile 28 yıl arasında ceza alan 21 cezaevindeki 75 hükümlü yeniden sorguya alındı. Açılan davada SEGBİS üzerinden ifade veren 75 hükümlüden 73’ü ile 1’i avukat 4 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

DOSYALAR İLLERE GÖNDERİLDİ

Tutuklanan hükümlüler arasında “Çözüm Süreci”nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sekretaryasını yapmak için 15 Mart 2015’te İmralı Adası'na gönderilen ve 26 Aralık 2015’te Silivri Cezaevi’ne sevk edilen PKK davasından 27 yıldır cezaevinde olan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran ile 22 yıldır cezaevinde olan Mehmet Sait Yıldırım’ın bulunduğu ortaya çıktı. Aynı dosyada olan ve şu an İmralı Cezaevi’nde tutulan 17 yıllık hükümlü Ömer Hayri Konar ile başka bir hükümlü hakkında dava açılıp açılmadığı ise öğrenilemedi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, hükümlülerin tamamı hakkında “PKK üyesi olmak”, 16’sı hakkında ayrıca “PKK propagandası yapmak” suçlamalarıyla 7.5 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 73 hükümlünün dava dosyalarını ayırarak, tutuklu oldukları Diyarbakır, Mardin, Urfa, Siverek, Hilvan, İzmir, Patnos, Kırıkkale, Kocaeli, Elazığ, Silivri, Mersin, Rize, Trabzon, Balıkesir, Afyon, Tokat, Van, Tekirdağ, Kayseri, Bayburt, Alanya ve Bolu cezaevlerinin bulunduğu ildeki ağır ceza mahkemelerine gönderilmesine karar verdi. Mahkemelerin iddianameleri kabul etmeleri durumunda hükümlüler bu illerde yargılanacak.

AVUKATLAR DA SUÇLANDI

İddianamede, soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler, gizli ve açık tanık ifadeleri, cezaevlerindeki aramalarda el konulan dokümanlar üzerinden yapılan çalışmalar sonucunda cezaevlerinde “PKK Cezaevi Komitesi yapılanmasının” olduğunun anlaşıldığı öne sürüldü. Cezaevi örgütlemesinin “İç Koordinasyon” ve “Dış Koordinasyon” olarak ikiye ayrıldığı iddia edilerek, Dış Koordinasyon'un KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı bünyesindeki İdeolojik Alan Merkezi'ne bağlı hareket ettiği iddianamede yer aldı. Dış Koordinasyon'un cezaevi örgütlenmesi bünyesinde üst yönetim olduğu ve “Deniz Kaya” mahlası ile cezaevlerine eylem talimatları gönderildiği ileri sürüldü. İddianamede, avukatların İç Koordinasyon ve Dış Koordinasyon arasında doğrudan bilgi akışını sağladıkları, talimatları ilettiği öne sürüldü.

İddianamede, PKK ve KCK’nin Türkiye’deki cezaevlerindeki örgütlenmesinin, diğer örgütlere göre daha güçlü bir örgütsel geçmişe sahip olduğu belirtilerek, 1980 yılından günümüze kadar cezaevlerindeki örgütlenme çalışmaları ve faaliyetlerine yer verildi.

HÜKÜMLÜLER SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Aralarında Silivri Cezaevi’nde tutulan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran’ın bulunduğu hükümlüler iddianameye yansıyan ifadelerinde, gizli tanıkların beyanlarını kabul etmediklerini, örgütün cezaevi yapılanması hakkında herhangi bir bilgilerinin olmadığını, açlık grevi eylemine katılmak için kimseden talimat almadıklarını belirterek, üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.