Plaza de Mayo annesi Nora Cortiñas hayatını kaybetti

Arjantin'de askeri diktatörlük sırasında zorla kaybedilen kişiler için adalet talebinde bulunan ve eylemler düzenleyen Plaza de Mayo Anneleri'nden Nora Cortiñas 94 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 1976-1983 askeri diktatörlük döneminde zorla kaybedilenler için hakikat ve adalet talebiyle eylemler düzenleyen Plaza de Mayo Anneleri'nin lideri Nora Cortiñas, 94 yaşında yaşamını yitirdi. Yakın zaman önce ameliyat olan Cortiñas'ın oğlu Gustavo da diktatörlük döneminde zorla kaybedilenlerden biriydi. 

Buenos Aires Times'ın haberine göre, yoğun bakımda tedavi gören Nora Cortiñas, 30 Mayıs Perşembe günü hayatını kaybetti. Yakın zaman önce fıtık ameliyatı olan Cortiñas'ın durumunun ciddiyetini koruduğu açıklanmıştı. Beyaz başörtüsü ile Plaza de Mayo Anneleri'nin eylemlerinin ve adalet ve hakikat taleplerinin sembolü haline gelen Cortiñas, en son 24 Mart Bellek, Hakikat ve Adalet Ulusal Günü dolayısıyla düzenlenen eyleme katılmıştı.

FAŞİST DEVLET BAŞKANI'NA ELEŞTİRİ: 'DERİNDEN ENDİŞE DUYUYORDU...'

Nora Cortiñas'ın ailesinden yapılan açıklamada, "Nora Irma Morales de Cortiñas'ın ailesi, bugün 94 yaşında vefat ettiğini kamuoyuna bildirir. Norita, 17 Mayıs'ta Morón Hastanesi'nde fıtık ameliyatı olmuş, bu durumunu kötüleştiren diğer rahatsızlıklarına bir yenisini eklemişti" ifadeleri kullanıldı. Cortiñas'ın yakınları, ülkede yakın zaman önce devlet başkanı olan faşist Javier Milei'ye yönelik eleştirilerini de hatırlatarak, Cortiñas'ın 'ülkenin içinde bulunduğu kötü durumdan derinden endişe duymuş olduğunu' belirtti. 

'BELLEK BİZİM MÜCADELEMİZİN TEMELİ...'

Nora Morales de Cortiñas, 22 Mart 1930 tarihinde, Buenos Aires'e yerleşmiş İspanyol bir ailenin beş kızından biri olarak dünyaya geldi. İki çocuğu olan Cortiñas, sosyal psikolog olarak çalışıyor ve Buenos Aires Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde ders veriyordu. Cortiñas'ın oğlu Gustavo, askeri diktatörlük döneminde, 15 Nisan 1977'de zorla kaybedildi. 

Cortiñas, 2019 yılında biyografisinin sunuşunda, "15 Nisan 1977'de, evimde, bizi bir tsunami vurdu" demişti. Gustavo, 24 yaşında bir üniversite öğrencisiydi ve Arjantin'de 1976-1983 yılları arasında zorla kaybedilen 30 bin kişiden biriydi. Cortiñas, oğlunun kaybedilmesinin ardından Plaza de Mayo Anneleri'ne katılarak oğlunun akıbetini sordu, oğlu ve diğer tüm zorla kaybedilenler için bellek, adalet ve hakikat talebinde bulundu. 

Nora Cortiñas, ilk eyleme katıldığında tarih 30 Nisan 1977'ydi. Hak mücadelesi kapsamında zaman zaman yurtdışına yaptığı ziyaretler haricinde, hiçbir eylemi kaçırmayarak her perşembe günü Plaza de Mayo meydanında diğer kayıp yakınlarıyla bir araya geldi. Verdiği bir röportajda şöyle demişti: "Bellek, bizim mücadelemizin temelini oluşturuyor, bize kurbanlara ne olduğunu bilene ve adaletin yerine geldiğini görene kadar hakikat ve adalet aramaya devam etme cesareti veriyor." Cortiñas, 2018'de kürtaj hakkının yasalaşması ve cinsiyet temeli şiddete karşı çıkılması için düzenlenen eylemlere de katılmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)