Plüton'un kalbindeki gizli okyanus

Güneş sistemi ailesinin dışlanan ufaklığı Plüton'un kalbinden yeni haberler var.

Abone ol

DUVAR - 2015 Temmuz'unda Plüton ve aylarının etrafından uçan NASA aracı New Horizon'ın o zaman gönderdiği veri ve fotoğrafların incelenmesi sürerken, çok ilginç sonuçlar da çıkmaya devam ediyor. Uzaktaki ufaklığın ortasında yer alan kalp şeklini andıran donmuş büyük düzlüğün altında, dünya denizleri kadar suya ev sahipliği yapan bir okyanus yattığına dair deliller bulundu.

Nature dergisinde yayımlanan iki araştırma makalesinde yer alan bilgilere göre bulgular, güneş sisteminde yer altı denizlerine sahip komşularımızın sayısını artırırken, alışık olduğumuz tanımlardan çok uzak olsa da 'yaşam'a el verecek ortam bulunma ihtimallerini de değiştiriyor.

DÜNYADAKİNDEN 10 KAT DAHA DERİN

Plüton'un okyanusunun buzla karışık ve biraz vıcık bir kıvamda olması çok muhtemelken, gezegen bilimci Francis Nimmo (Kaliforniya Üniversitesi) okyanusun, buzlu yüzeyin 150-200 km aşağısında yer aldığını ve derinliğinin de 100 km'yi bulabileceğini belirtiyor ki dünya okyanuslarının en derin noktasının 10.994 metre ile Mariana Çukuru'nda yer alan Challenger Çukuru adlı nokta olduğunu bir kıyaslama için not düşelim.

Bu kadar soğuk ve yüzeyi buzla kaplı olması Plüton'un herhangi bir formda bir yaşama ev sahipliği yapabilme ihtimalini çok çok düşürse de, ekibin üyelerinden gezegen bilimci Richard Binzel; imkansız kelimesini kullanmamak konusunda dikkatli olmak gerektiğinin altını çiziyor. Sıvı halindeki su, hayatın varlığı için en önemli parçalardan biri.