Polis aracından ateş açılma anının görüntüleri ortaya çıktı

Yüksekova'da 4 kişinin polis aracından ateşe açılması sonucu hayatını kaybettiği anının görüntüleri ortaya çıktı. Kayıtlarda, zırhlı aracın üzerindeki silahtan iki kez ateş açıldığı görülüyor.

Abone ol

DUVAR - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 8 Ekim 2016'da, polis aracından ateş edilmesi sonucu, 4 kişinin hayatını kaybettiği olayın görüntüleri ortaya çıktı. Mahkemeye gönderilen kayıtlarda, kaldırımda yürüyen kişilere ateş açıldığı görülüyor.

Yüksekova'nın Cengiz Topel Caddesi üzerinde, 8 Ekim 2016 günü, seyir halindeki zırhlı polis aracının kulesindeki makineli tüfeğin seri ateş alması sonucu, HDP Milletvekili Pervin Buldan'ın yeğeni Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı.

İKİ KEZ ATEŞ AÇILDI

Mahkemenin talebi üzerine, Yüksekova Emniyet Müdürlüğü zırhlı araç kamerasının kayıtlarını gönderdi. Kayıtlarda, polis konvoyunun Cengiz Topel Caddesi'nde ilerlediği sırada, makineli tüfekten ateş açıldığı görülüyor.

İlk ateşten sonra caddedeki insanlar panikle kaçışırken, aniden ikinci kez seri şekilde atış yapılıyor. Görüntülerde, bir dükkana sığınmak isteyen bazı kişilerin, açılan ateşe hedef olarak dükkanın girişinde yere yığıldığı görülüyor. Kayıtlarda, şehir içinden geçen zırhlı aracın silahının da "atışa hazır" konumda olduğu kaydedildi. Polis aracı, ateş açıldıktan bir süre sonra hareket ediyor.

BİLİRKİŞİ: ATIŞA HAZIR GÖREVE GİTMEK YÜKSEK EMNİYET RİSKİ

Bilirkişi raporunda, olay günü aracın sistem güvenlik ekipmanlarının devre dışı bırakıldığı ve silah kurulma işlemi ile atışa hazır durumda göreve çıkıldığı ifade edildi.

Raporda, "Bu tür kullanım şekli istem dışı durumlarda atış yapma olasılığını yükseltir ve yüksek emniyet riski oluşturur. Kullanıcının araç üzerinde görev tecrübe azlığı konsantrasyon bozulması, görev stresi ve benzeri nedenlerin söz konusu olayın yaşanabilmesine imkan verebileceği öncelikli değerlendirmemizdir. Araç üzerinde bulunan kule sisteminde ve silahta teknik olarak kendi kendine atış yapmaya sebebiyet verecek herhangi bir bulguya rastlanmamıştır" denildi.

Daha önce gönderilen görüntü kayıtlarının bulunduğu CD'nin zımbalandığı için açılamadığı, bunun üzerinde mahkemenin görüntüleri tekrar istediği öğrenildi.

TUTUKLAMA TALEPLERİ REDDİLDİ

Zırhlı aracın silah nişancısı polis memuru İ.M. hakkında, 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davanın duruşması Salı günü görüldü. Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davada, İ.M.'nin tutuklanmasını talep etti.

SEBİS ile duruşmaya katılan İ.M., silahı kendisinin ateşlemediğini söyleyerek, "Böyle bir olay olduğu için üzgünüm. Emniyetten çıkarken emniyetlerin açık olduğu doğrudur. 2 meslektaşım da vardı. Ekranda merminin çıktığını gösteren bir şey olmadığı için anlayamadık ve kuleyi yukarı çevirdim" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklama taleplerini reddederek. (DİYARBAKIR/DHA)