Polis, AYM kararını yine çiğnedi: Cumartesi Anneleri gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 963’üncü hafta eyleminde Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Galatasaray Meydanı'nda yine gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar hastaneden serbest bırakıldı.

Abone ol

DUVAR - Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 963’üncü hafta eylemlerinde de Anayasa Mahkemesi kararı polis tarafından çiğnendi.

Galatasaray Meydanı'nda buluşmak üzere İstiklal Caddesi'ne çıkan Cumartesi Anneleri/İnsanları önce ablukaya, sonra gözaltına alındı. İstiklal Caddesi'ni saran polisler, Cumartesi Anneleri/İnsanları'nı caddeye çıkar çıkmaz kalkanlarla çembere aldı. Bu sırada görüntü almak isteyen basın mensupları da engellendi.

Gözaltı öncesinde yapılan anonsta eylemin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı belirtildi. Kayıp yakınları İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray Meydanı'na 200 metre uzaklıkta polis çemberine alınarak gözaltına alındı. İstiklal Caddesi tüm yönlere kapatıldı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınan isimler, 2 farklı hastaneden serbest bırakıldı. Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Anayasa, hukuk, adalet tanımayan, devletin kurumsal yapısını darmadağın eden bu anlayışa boyun eğmeyeceğiz" denildi.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermişti. Ardından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM'ye taşımıştı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle "Kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti.

Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor ancak AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine izin verilmiyor.