Emniyet'ten 'camide biber gazı' açıklaması: Provokasyon var, personel açığa alındı

Polisin Gaziantep'te 'Furkan Gönüllüleri'ne camide biber gazı sıkmasının ardından Emniyet açıklama yaptı: "Kuytul ve yandaşları ibadet bahanesiyle provokasyon yaptı. Gaz sıkan personel açığa alındı."

Abone ol

DUVAR- Gaziantep’te bazı camilerde ‘itikaf ibadeti’ne başlayan 'Furkan Gönüllüleri', Covid-19 önlemlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle Şehitkamil’deki Alaparmak ve Şahinbey’deki Tülay Hatun camilerinde polisin müdahalesiyle karşılaştı. Cami içinde biber gazı kullanan polisin 50’nin üzerinde kişiyi darp edilerek gözaltına alması tartışma yarattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), gece yarısı olaya ilişkin açıklama yayınladı. Emniyet olayın "örgütlü bir provokasyon girişimi" olduğunu savundu.

EGM'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Silahlı terör örgütlerini övme gerekçesi ile kayyum atanan ve hakkındaki kapatma davası devam eden Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfının eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve yandaşları tarafından itikaf ibadeti bahane edilerek bir provokasyon girişiminde bulunulduğu ortadadır.

'ORADA BULUNMAMASI GEREKEN PERSONEL'

Müdahale sırasında yapılan yanlış yönlendirme ile orada bulunmaması gereken bir personel, tam da aranılan provokasyonun nedenini oluşturacak şekilde göz yaşartıcı gaz kullanmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma açılmış, bahsedilen personel açığa alınmıştır.

Bu ve benzeri provokasyon girişimlerine asla müsaade edilmeyecek olup, devamında Gaziantep, Adana ve bazı illerde bu örgütlü provokasyonu engelleyecek gerekli çalışmalar gerçekleştirilmiştir....

'İTİKAF'IN KURALLARINA DAHİ UYMADAN...'

İtikaf, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'na göre, ramazan ayı içinde gerçekleşen ve 'zorunlu haller dışında camiden çıkılmadan' yapılan bir ibadettir. Pandemi dönemindeki tam kapanma sürecinde teravih namazlarının dahi evde kılınarak fedakarca davranılırken, söz konusu şahıslar itikaf ibadetinin kurallarına dahi uymadan, istismar ederek örgütlü provokasyon yapmaya çalıştılar. 

Söz konusu kişiler, 2 Mayıs'ta yatsı namazını müteakip, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda müftülükler aracılığıyla bildirdiği kurallara uymadan, yine kurallar uyarınca mülki idare amirliklerinden herhangi bir izin başvurusunda da bulunmadan üç camide toplanmış ve cami görevlilerinin tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmeyeceklerini beyan etmiş, yaşananlar üzerine cami görevlilerinin de kolluk güçlerinden yardım istemiştir..." (AA)