Polis şiddeti Yunanistan'ı karıştırdı: İşkence kamerada

Yunanistan’ın eski başbakanı ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, Yunanistan'da göstericilere uygulanan polis şiddetine tepki gösterdi. Çipras'ın önderdiğindeki Syriza üyeleri Atina’daki Polis Genel Müdürlüğü’nün önünde büyük bir gösteri düzenledi.

Abone ol

DUVAR - "İktidarın tavrı hükümetin ahlakını gözler önüne seriyor" çıkışı Yunanistan’ın eski başbakanı ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras’tan geldi. Syriza lideri, muhafazakar Yeni Demokrasi hükümetinin son dönemlerde Yunanistan’ın gündemine taşımış olduğu polis şiddeti olgusunu yerden yere vurdu.

17 Kasım Politeknik Ayaklanması ve 6 Aralık Aleksis Grigoropoulos’un ölüm yıldönümünde kolluk kuvvetlerinin göstericilere karşı orantısız güç kullanması Yunanistan’ı karıştırdı.

ORANTISIZ GÜÇ VE İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ

Eski Pasok vekili Mihalis Hrisohoidis’in kontrolündeki Vatandaşları Koruma Bakanlığı’na bağlı kolluk kuvvetleri geçtiğimiz günlerde Atina’nın merkezinde ve başka kentlerde göstericilere ve vatandaşlara saldırdı. Saldırılardan, Yunanistan’ın kültürel ve siyasi hayatının önemli simaları da nasibi aldı. Atina’nın merkezinde polisin bir göstericiyi yarı çıplak bir şekilde yerde sürüklediği bir görüntü gerek Yunanistan gerekse de batı medyasında büyük yankı uyandırdı.

İKTİDARDAN GERİ ADIM YOK

Bu gelişmeler sonrasında Atina’da gözler Kiriakos Miçotakis Hükümetine çevrildi. Muhafeletin yoğun tepkisine rağmen, Başbakanlık ve Vatandaşları Koruma Bakanlığı çevreleri sert polisiye önlemlerin arkasında durdu. İktidar vekili ve Yeni Demokrasi’nin kıdemli üyesi Makis Voridis ise polis şiddetinin gerekli bir unsur olduğu açıklamasında bulundu. Syriza üyeleri Atina’daki Polis Genel Müdürlüğü’nün önünde büyük bir gösteri gerçekleştirdi. Eylemde son zamanlarda artan polis şiddeti kınandı.

Aynı saatlerde çeşitli anarşist gruplar da Atina’nın bazı noktalarında bireysel protesto eylemlerine gerçekleştirdi. Bu eylemler sonucunda Yunanistan polisi son günlerde Atina’nın çeşitli noktalarında şüpheli paketlerin peşine düştü.

ÇİPRAS'IN TEPKİSİ 

Son gelişmelerle ilgili olarak eski başbakan Çipras da çok sert tepki gösteren siyasi liderler kervanına katıldı. Çipras, açıklamasında polisin bir yönetmene kameralar önünde işkence ve şiddet uygulamasını protesto etti. Çipras, Başbakan Miçotakis’ten bu gelişme karşısında tepki göstermesini beklediğini ancak bunun olmadığını belirtti.

Çipras’a göre son işkence görüntüleri karşısında Yeni Demokrasi iktidarı halktan özür dileyeceğine, 'kibirli bir tavırla hareketlerinin arkasında duruyor'.