Polisin darp ettiği Doğan için AYM kararı: Eziyet yasağı ihlal edildi

AYM, Berkin Elvan için yapılan eylemde polisin darp ettiği Şadiye Dilan Doğan’ın başvurusunu haklı bularak tazminat ödenmesine hükmetti. Görüntüleri izleyen mahkeme 'Eziyet yasağı ihali var' dedi.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle ölen Berkin Elvan için Taksim’de yapılan eylemde polisler tarafından darp edilen Şadiye Dilan Doğan’ın yaptığı başvuruyu haklı buldu. Doğan'ın darp edildiği anlara ait görüntüleri izleyen AYM, "Eziyet yasağının ihlal edildiğine" oy birliği ile karar vererek, Doğan'a 40 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

"Başvurucuya karşı kolluğun güç kullanımının gerekliliğinin ve orantılığının kolluk birimlerince ortaya konulamadığı" belirtilen kararda, "Ayrıca başvurucunun kendi tutumundan dolayı fiziksel güce başvurulduğunu düşünmeye sevk edecek bir delil soruşturma veya başvuru dosyasına yansımamıştır. Dolayısıyla başvurucuya yönelik güç kullanımının kaçınılmaz hâle geldiğinin kamu makamlarınca kanıtlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'COPLA YÜZ VE SIRT BÖLGESİNE BİRKAÇ KEZ VURDU'

Olay anında ait görüntüleri izleyen mahkemenin kararında olay anıyla ilgili, "Başvurucu devrilmiş vaziyetteki bir ekmek kulübesinin arkasında birkaç kişiyle birlikte durmakta iken Savcılık tarafından şüpheli polis memuru H.A. olarak tespit edilen kişi, birliğinden ayrılarak tek başına başvurucunun yanına doğru yürümekte ve copla başvurucunun yüz ve sırt bölgesine birkaç kez vurmaktadır. Bu sırada başvurucu da H.A.ya tekme ve yumrukla karşılık vermektedir. H.A. arkasını dönüp gitmekte iken bir başka polis memuru da başvurucuya copla vurmakta, başvurucu bağırarak ve tam olarak anlaşılamayan bazı şeyler söyleyerek H.A.nın peşinden gitmekte, H.A. dönerek tekrar başvurucunun sırt bölgesine birkaç kez copla vurmakta, tekrar arkasını dönüp gitmekte, başvurucu da H.A.ya yumruk ve tekme atmaktadır. Bu sırada çevrede bulunan diğer polisler ve göstericiler araya girmekte ve bir gösterici başvurucuyu çekerek oradan uzaklaştırmaktadır.

Başvurucu kendisini tutan kişinin elinden kurtularak polislerin olduğu tarafa gitmekte iken Shortland marka araç olay yerine gelmekte ve polis birliği ile göstericiler arasında durmaktadır. Kamera görüntülerinde aracın başvurucuya çarpma anı görülmemektedir ancak araç durduğu sırada bir grup insan başvurucuya yardım etmek için koşmakta ve başvurucunun etrafına toplanmaktadır. Bir müddet sonra bir şahsın başvurucuyu kucaklayarak yolun kenarına taşıdığı görülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Zırhlı aracın Doğan'a çarptığı an.

NE OLMUŞTU? 

Şadiye Dilan Doğan, Berkin Elvan protestolarında polisin kendisini darp ettiği iddiasıyla 20 Ocak 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı hakkında "polisin orantısız müdahalesinden doğan maddi ve manevi zararının giderilmesini" talebiyle dava açmıştı. İdare Mahkemesi, kamera görüntülerine dayanarak, "idarenin müdahalesinin yasal sınırlar içinde kaldığı ve başvurucunun kusurlu davranışının bu yaralanmada asli etkiye sahip olduğu" gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti. İstinaf başvurusu da reddedilen Doğan AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)