Polonez işçileri: 'Biz aile olduk birbirimizden öğreniyoruz'

Polonez işçileri 17'nci günde, eylemlerine devam etti. Alandaki coşku her geçen gün artarken, işçiler eylem alanında aile olduklarını söyledi.

Abone ol

DUVAR-  Çatalca'daki Polonez fabrikasından kovulan 135 işçi, eylemlerine 17'nci günde devam etti. İşçi kadınlar, ailelerinden bu süreçte destek gördüklerini anlatırken, eylem alanının aile ortamına dönüştüğünü kaydetti. Polonez işçileri, müfettişlerin tuttuğu raporun sonucunu beklerken, iş başı yapmayı bekliyorlar. 

'SENDİKALAŞANLARA SİZ ÖRGÜT MÜSÜNÜZ DEDİLER'

Tek Gıda İş Sendikası’nda üye olan işçilerden 135’i 'Kod-46' ile (Yüz kızartıcı suç) kapı önüne koyuldu. Asgari ücretten vergi kesilmesinin yasak olmasına rağmen, işverenin vergi kesintisi yaptığı fabrikada, maaşlar asgari ücret altında. Kadın işçilerin sendikalaşması sonrası, işveren tarafından kendilerine, "Siz örgüt müsünüz?" dediğini aktaran kadın işçi, sendikalı olmanın suç olmadığını savunduklarını ancak işten atıldıklarını söyledi. Gazeteduvar'a konuşa Polonez işçileri, yaşadıklarını şöyle anlattı: 

"Mobbing ve baskı vardı. Arkadaşım bir toplantıda fenalaştı ama çalışmaya devam etti. Pazar günü gelmediğim için insanların içinde rencide edildim. Savunma yazdırdılar. Ancak bu haysiyet meselesine döndü. Bize işine gelmiyorsa çık, git diyorlardı. Primim var niye gideyim? Çık git demekle olmuyor. Biz burada aile olduk. Ben buraya çok alıştım, ailem gibi görüyorum. Birlikte mücadele etmek bize yeni şeyler öğretiyor. Ben başka iş de bulurum ama burada mücadele etmeyi tercih ediyorum. Eşim, ailem de sonuna kadar destekliyor. Hakkımı aramam gerektiğini söylüyorlar. Bu süreçte kadınlar olarak evi unuttuk. Biz hep bastırıla bastırıla bu sonuca geldik."

'İŞÇİLERLE DAYANIŞMA'

Çatalca'daki eylem alanı kadınlar tarafından şenlik alanına dönüştürüldü. Kadınlar, 'erik dalı gevrektir' müziğiyle 'Ankara havası' oynarken, halaylarla, horonlarla motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyor.  Öte yandan eylem alanına ziyaret gerçekleştiren İşçi Dayanışma Derneği de işçilerle dayanışma içerisinde olacaklarını belirtti. İşçi Dayanışma Derneği yöneticileri yaptıkları açıklamada, "Direnişin kazanıma ulaşması için Polonez işçileriyle sonuna kadar yan yana olacağız" ifadelerini kullandı.