Portre çekmenin 7 püf noktası
Fotoğraf çekmek, yeni makinelerle artık çok kolay. Dijital makinelerindeki otomatik mod, tüm ışık koşullarını algılayıp ideal ayarları yapıyor.
DUVAR - Doğru fotoğraf için ideal ayarlar haricinde bilinmesi gereken pek çok şey var. Üstelik usta fotoğrafçılar kendi ayarlarını ortama ve çekmek istedikleri fotoğrafa göre kendileri belirliyor. İyi fotoğraf çekmek için temel ışık, gölge, komposizyon, çerçevelendirme konularını bilmek gerekiyor. Portre fotoğraf için bundan biraz daha fazlasına ihtiyaç var.
MOTİVASYON GÖRÜNTÜYÜ ETKİLER
1- Portre çekimlerine egzersizlere başlayabilirsiniz. İlk önce fotoğraflarını çekeceğiniz kişinin baş ve omuzlarını alacak şekilde çekimler yapın. Çekimler sırasında birçok açı denemelisiniz.
2- Fotoğraflarını çekerken poz veren kişiye ne kadar iyi, farklı ve özel göründüğünden, kamerada ne kadar genç, zayıf ve hoş çıktığından bahsedin. Her ne kadar bu söylediklerinizin gerçekleşip gerçekleşmiyor olduğunu bilmeseniz de, olumlu düşünmeye çalışarak abartmadığınıza da kendinizi inandırmaya çalışın. Size poz veren insanlara ne kadar iyi göründüklerini söylemekle onları yüreklendirecek ve gerçekten de iyi görünmeleri için yardımcı olacaksınız. Bu tip yüreklendirici sözlerden kısa bir süre sonra poz veren kişinin de daha istekli davranmaya ve sizin kadar çaba göstermeye başlayacağını fark edeceksiniz.
BİRLİKTE BAKIP DEĞERLENDİRİN
3- Yeteri kadar fotoğraf çektiğinizi düşündüğünüz zaman gölge bir alana geçerek modelinizle birlikte fotoğrafları incelemeye başlayın ve hangilerini beğendiğinizi, hangilerinin neden yeterince iyi olmadığını ve daha iyi olması için neler beklediğinizi anlatın ve fotoğraf için uygun ışığı kaybetmeden çekime geri dönün.
4- Modelinizin poz verirken yeterince doğal olmadığını hissederseniz hiç tereddüt etmeden kısa bir ara verin ve modelinizin biraz rahatlamasına yardımcı olun. Ara verdiğiniz sırada modeliniz gevşemeye çalışırken siz de modelinizin çevresinde dolaşarak daha iyi açı ve ışıkları araştırabilirsiniz.
5- Çekimlerinizde fotoğraf makinenizin otomatik odaklanma (auto focus) ayarlarını kapatarak ve çekim sırasında odağı sadece mankeninize yönelterek arka planın odaktan çalmasını engelleyebilirsiniz.
LENS TERCİHİNE ÖZEN GÖSTERİN
6- Portre çekimler için genelde 50 mm objektifler ideal kabul edilse de, bazı profesyonellere göre portre çekimi için tele objektifler daha iyi sonuçlar veriyor. Portre çekimler için 85 mm, 105 mm, veya 135 mm objektifleri tercih edebilirsiniz.
7- Modelinizin 30 kadar fotoğrafını çektikten sonra en az iki çok güzel ve bir düzine de güzel fotoğraf çekmiş olmalısınız. 30 kare fotoğraf çektikten sonra her fotoğrafçının bildiği altın bir kuralı da daha iyi anlayacaksınız; ne kadar çok fotoğraf çekerseniz mükemmel kareye ulaşma şansınız da o derece artar.