Prof. Dr. Esin Korkut'tan 'salmonella' uyarıları: İyi pişmemiş et, çiğ süt, mayonez...
Prof. Dr. Esin Korkut, 'salmonella'yla ilgili uyarırken "Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünlerinden bulaşma riski yüksek dedi.
DUVAR - Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, İzmir’in Buca ilçesinde kumpir yiyen bir kişinin salmonella bakterisi nedeniyle ölümüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Salmonella bakterisinin insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunduğunu belirten Prof. Dr. Korkut, şu bilgileri aktardı:
HANGİ ÜRÜNLER RİSKLİ?
“Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerden biridir. Dışkıyla atıldığı için temas ettiği gıdalardan insanlara geçebilir. Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ve pastörize edilmemiş sütlerden bulaşma riski oldukça yüksektir. Kumpir gibi yiyeceklerde kullanılan süt ürünleri ve kümes hayvanları da bu bakteriyi bulaştırabilir.
BELİRTİLERİ NELER?
Salmonella enfeksiyonu genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateş gibi belirtilerle başlar. Ancak bazı durumlarda kanlı ishale, şiddetli karın ağrılarına ve yüksek ateşe yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde daha ağır seyredebilir. Böyle durumlarda sıvı alımı yeterli olmazsa ve zamanında hastaneye başvurulmazsa, ölümcül sonuçlar doğurabilir."
NASIL ÖNLEM ALINMALI?
El hijyeni ve gıda hazırlama sırasında kullanılan malzemelerin temizliği çok önemlidir. Yemeklerin iyi pişirilmesi ve süt gibi ürünlerin pastörize edilmiş olması gerekir. Ayrıca gıdaların doğru saklanması ve bilindik yerlerden alınması enfeksiyon riskini azaltır.”
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)