Prof. Dr. Kasapoğlu: İstanbul depremini tetiklemez ama...

Gemlik Körfezi’nde bugün yaşanan depremin ardından gözler bir kez daha Marmara’ya çevrildi. Jeoloji yüksek mühendisi Kasapoğlu, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Gemlik Körfezi'nde saat 10.42'de 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk depremden 3 dakika sonra 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Deprem Bursa, İstanbul ve çevre illerden hissedildi.

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Gemlik Körfezi’nde yaşanan son depremi değerlendirdi.

'TÜRKİYE DEPREM KISKACINDA’'

Türkiye’nin bugünlerde tam bir deprem kıskacında olduğunu ifade eden Kasapoğlu, bunun nedeni şu şekilde açıkladı:

‘’Türkiye’deki tüm depremleri tetikleyen ana mekanizma, Anadolu’nun güneydoğusundaki Arap Plakası'nın kuzeye doğru hareketlenmiş olması. Bu hareket, Anadolu Plakası'nı Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı arasında sıkıştırarak batıya doğru itiyor. Bu da bu belirttiğim ana faylar üzerindeki depremleri tetikliyor’’.

'İSTANBUL DEPREMİNİ DOĞRUDAN ETKİLEMEZ AMA…'

Kasapoğlu, bugün yaşanan depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde değil orta kolu üzerinde gerçekleştiğini belirtti ve ekledi:

‘’Kuzey Anadolu Fayı 3 kola ayrılıyor. Kuzey, orta ve güney kolları. İstanbul depremi Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde beklenen bir depremdir. Bu deprem doğrudan İstanbul depremini tetiklemez ama ifade ettiğim gibi Arap Plakası’nın hareketli olması Kuzey Anadolu Fayı’nın batı ucundaki İstanbul depremini tetikleyebilecek bir durumdur’’.

Bugün yaşanan depremi bir uyarı niteliğinde değerlendirmek gerektiği görüşünü ortaya koyan Kasapoğlu, ‘’İstanbul depreminin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Hem olmayacakmış hem de hemen yarın olacakmış gibi almamız gereken önlemleri hiç zaman kaybetmeden bir an önce almalıyız’’ dedi.

'GEÇ KALDIK'

Önlem almak için çok geç kalındığını da ifade eden Kasapoğlu, "99 depreminden sonra İstanbul’da ilk kez bir deprem şurası toplandı. Bu deprem şurasında özellikle İstanbul için alınması gereken tüm önlemler, tüm çalışmalar ayrıntılı bir şekilde tartışıldı ve bildirge hazırlandı. Ama aradan geçen 24 seneye rağmen o kararların hiçbiri gündeme gelmedi ve uygulanmadı. Oysa 23-24 yılda İstanbul’daki tüm binalar elden geçirilebilirdi. Dayanıksız olan binalar yıkılıp yeniden yapılabilirdi. O yüzden geç kaldık" dedi.

Gemlik Körfezi’nde yaşanan bu depremin öncü bir deprem olmadığına dikkat çeken Kasapoğlu, 5.1 büyüklüğündeki depremin artçılarının da fazla olmayacağını, küçük çaptaki artçıların çoğunun da hissedilmeyeceğini ifade etti.