Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: Tedavi et, ilaç yazma diyorlar!

SUT tebliği değişti, nöroloji uzmanlarınca yazılan bazı ilaçlar SGK kapsamı dışında bırakıldı. Kararı, “Tedavi et, ilaç yazma diyorlar” sözleriyle eleştiren Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk “Daha dün reçetelediğim ilaçları bugün yazamayacak olmamı hastalarıma da, hekimlik onuruma da açıklayamam” dedi. Bu ilaçların yalnızca üçüncü basamakta raporlanacağına dikkat çeken Öztürk “Hakkâri’deki vatandaş Erzurum’a mı gitsin?” diye sordu. Tebliğ’de değişiklik için Bakanlıkla dernek arasında görüşmeler sürüyor.

Abone ol

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 4 Eylül’de yayınlandı. Nöroloji uzmanlarının tepki gösterdiği yeni düzenlemede, Demans, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların nöroloji uzmanları tarafından reçete edilmesi durumunda SGK tarafından karşılanmayacağı belirtiliyor. Yine Nöroloji uzmanlarınca yazılan SNRI, SSRE, RIMA, NASSA grubu antidepresanların 6 aydan uzun süreli olması durumunda ilaçların bedeli SGK tarafından ödenmeyecek. SGK, söz konusu haftalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların 6 aydan uzun süreli kullanılması durumunda sadece psikiyatri uzmanı tarafından raporlanması halinde karşılayacak. Ayrıca Klozapin, Olanzapin, Risperidon, Ketiapin içeren ürünler de psikiyatri uzmanları tarafından reçete edilirse SGK tarafından karşılanacak.

'PARKİNSON, ALZHEİMER İLAÇLARINI SGK ÖDEMEYECEK'

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, SUT Tebliği’ndeki değişiklikleri değerlendirdi. Yeni düzenleme ile Nöroloji alanına yönelik kısıtlamalar getirildiğine dikkat çeken Öztürk, Demans, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları yazmaları durumunda SGK tarafından ödenmeyeceğini söyledi. Bu hastalıkların Nöroloji branşı kapsamına girdiğini belirten Öztürk, “Daha dün tedavisi için reçetelediğim ilaçları bugün yazamayacak olmamı hastalarıma da, hekimlik onuruma da,  muayene ve tedavi olmak için bütün enerji ve çabasını nöroloji uzmanına gelmek için harcamış hastama da hasta sahibime de açıklayamam. Bir demans hastası zaten zor doktora gidiyor. Bu hastaya bir de şu klinikten randevu alacaksınız, kullanmakta olduğunuz bu ilaç da orada yazılacak demek zorunda kalacağız. Tedavi et, ilaç yazma diyorlar. Bu durum hasta- hekim, hasta –eczacı ilişkisi bozacak. Ekonomik sebepler ile alındığını düşünüyoruz” dedi.

EKONOMİK NEDENLERLE KALDIRDILAR

Bazı Nörolojik hastaların tedavisinde psikiyatrik ilaçların kullanılmak zorunda olduğuna işaret eden Öztürk, bu durumun da ortadan kaldırıldığını belirterek şöyle konuştu: “Alzheimer, Parkinson hastalarının bir bölümü bazı dönemlerde sürekli hayal görüyor. Onlarda kullandığımız, şizofrenide kullanılan ilaçlar var. O ilaçları tamamen yazmamızı engellediler. Bizim hastalara en büyük iyiliğimiz bu oluyordu. Şimdi psikiyatri yazabilecek. Siz bu hastaları bir de alıp psikiyatriye götüreceksiniz, saatlerce sıra bekleyeceksiniz. Aslında buradaki problem Alzheimer hastasını tedavisi sırasında hayal görüyor diye psikiyatriye yönlendiriyorsun. Sonra geri gel diyorsun. Bu şekilde hasta tedavisinde kalite düşer. Tedavi yarım kalır. Ekonomik nedenlerden dolayı böyle yapılıyor” dedi.

HASTALARIN 3. BASAMAK ÇİLESİ

Halk arasında huzursuz bacak sendromu ve anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılan Pregabalin ilacının yanı sıra epilepsi tedavisinde kullanılan Gabapentin gibi ilaçların da yalnızca üçüncü basamakta raporlandığına dikkat çeken Öztürk, şöyle konuştu:

“3. basamak hastaneler tam teşekküllü hastanelerdir. Eğitim araştırma ve üniversite hastaneleri gibi. Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlarımız sadece üçüncü basamak hekimler ve onların hastaları için üretilmemiştir. Bu tedavi olanağına bütün hastalarımız layıktır ve bütün nöroloji uzmanları da tedavi etme hakkından mahrum bırakılmamalıdır. Hakkâri de veya Muş’ta yaşayan bir hastanın nöropatik ağrı ilacını alabilmek için en yakın Erzurum ya da Van’a gitmesi gerekiyor. Hastalara eziyet.”

SUT DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Nöroloji uzmanlarının ve hastaların söz konusu düzenlemeden doğan mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “SUT değişikliklerinin hızla düzeltilerek yaşanan mahrumiyetin çözülebilmesi için Sağlık Bakanlığımız ve SGK Başkanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmelerimiz sürecektir” dedi.

HACAMAT VE SÜLÜK BİLE SGK KAPSAMINDA

Diğer yandan Türk Nöroloji Derneği’nin sosyal medyada başlattığı "#recetemedokunma" etiketi ile hasta ve hasta yakınları da düzenlemeye tepkilerini gösteriyor. Twitter’daki bazı paylaşımlar şöyle:

Leblebitozu adlı bir kullanıcı: “Köylerde yaşayan birçok hasta 2.basamak hastaneye zor gelebiliyor. Bu kadar hasta üniversitelerde yığılmaya yol açacak ve mağduriyet artacaktır.”

nurhanyilmaz adlı bir kullanıcı: “Nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçları yazamadıktan sonra poliklinikte hasta bakmanın hiçbir anlamı yok.”

Serhat Okar adlı bir kullanıcı: “Hacamatın, sülüğün sigorta kapsamına sokulduğu bir anlayışta kanıt temelli ilaçların ödemesinde çıkarılan zorluklara çok da şaşırmamalı. Üzgünüz tabi ki hem kendi mesleğimiz hem de hastalar adına.”